BiH

Amerikanci kupuju mrežu Hypo banaka na Balkanu

Investicioni fond sa sjedištem u SAD-u Advent International će kupiti poslovanje Hypo banke na tržištima BiH, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Srbije, potvrđeno je za Klix.ba u Hypo banci.

Amerikanci kupuju mrežu Hypo banaka na Balkanu Advent je dao ponudu zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a ona iznosi 100 miliona evra, piše slovenački poslovni list Finance.

“Hypo Alpe-Adria-Bank International AG (HBInt.) donijela je, juče, u načelu, odluku o prodaji svih dionica u Hypo SEE Holdingu AG (mreža iz jugoistočne Evrope u kojoj posluje) Advent Internationalu u koju se uključila i Evropska banka za obnovu i razvoj”, potvrdili su za Klix.ba iz Hypo banke.

Ova odluka je, dodaju, bila predmet donošenja konačne odluke od Republike Austrije, kao vlasnika, i odobrenja uprava kupaca – Advent International i EBRD.

“Ugovorna dokumentacija između ugovornih strana stupiće na snagu nakon što ju Republika Austrija, kao vlasnik, pregleda te po ispunjenju daljih uslova za sklapanje transakcije”, ističu iz Banke.

Vođeni intenzivni pregovori

Herbert Walter, predsjednik Nadzornog odbora Hypo Alpe-Adria-Bank International, pozdravio je ovu prodaju:

“Hypo Alpe Adria je imala nekoliko ponuda za svoju mrežu banaka u jugoistočnoj Evropi. To nam govori da strani investitori nastavljaju da vrijednuju ulogu koju Hypo Alpe Adria ima na Balkanu, kao vodećeg pružaoca finansijskih usluga.

Uprave banaka su vodile intenzivne pregovore do posljednjeg trenutka. Sposobnost i strategija nastavljanja uspješnog vođenja poslovanja ove mreže predstavljale su ključni kriterijum za donošenje ovakve odluke. Uspješnom prodajom, budući izgledi za Hypo Alpe Adria i njeno poslovanje putem mreže u jugoistočnoj Evropi, a time i za 3.900 zaposlenika u poslovnicama u ovom regionu, ostaće netaknuto”.

Mreža banaka iz jugoistočne Evrope obuhvata vlasničke udjele u šest banaka koje posluju u pet zemalja (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora) sa ukupnom bilansom od oko 8,4 milijardi evra, 245 poslovnica i 1,15 miliona klijenata.

Uključene strane su se prvobitno usaglasile da prodajnu cijenu drže u tajnosti. Istovremeno, HBInt. je izjavila da je voljna održavati svoje linije refinansiranja, što je dovelo do toga da se u toku procesa prodaje pokaže snažna volja za pronalaskom ozbiljnog kupca.

Walter je dodao:

“Mi smatramo da je konzorcijum Advent Internationala i EBRD-a privlačna kombinacija. Konzorcijum nudi veoma privlačnu kombinaciju iskustva i znanja na polju tržišta kapitala, kada je riječ o tržištu istočne Evrope. Istovremeno, smatramo da je konzorcijum dobar partner koji nam nudi potrebnu sigurnost da će refinansiranje u iznosu od 2,2 milijardi evra, koji ostaje u okviru mreže iz JIE, biti ponovo vraćeno”.

Prodaja mreže iz JIE, ističu u Banci, predstavlja najbolji mogući put za ispunjenje zahtjeva Evropske komisije i Savezne vlade Republike Austrije.

Promjene u upravama

Prodajom će se razdvojiti SEE Holding od HBInt.-a, što je propisano od regulatora. Kao što je već saopšteno, HBInt. će se transformisati u pravni subjekat koji će biti zadužen za rješavanje pitanja loše aktive bez licence za obavljanje bankarskog poslovanja i ubuduće će poslovati kao Heta Asset Resolution.

Došlo je i do određenih promjena u upravama HBInt. i SEE Holdinga. Predsjednik Uprave HBInt.-a Alexander Picker i član Uprave Rainer Sichert, podnose ostavku na svojim pozicijama u HBInt. U kontekstu procesa restrukturisanja banke, oni će preuzeti nove funkcije u SEE , u upravi holdinga.

Stefan Selden, koji je do sada bio zadužen za grupni Sektor kreditnog poslovanja, postaje novi član Uprave nadležan za rizike u SEE Holdingu. Upravu HBInt. će, prema tome, zasada činiti Johannes Proksch i Rainer Jakubowski.

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog