Opšti izbori 2014

Čović: HDZ, SNSD i SDA da što prije formiraju vlast

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da vjeruje da će stranke pobjednice opštih izbora u BiH što prije formirati vlast, te da će njenu osnovu činiti HDZ BiH, SNSD i SDA.

"Želimo da imamo iste strukture stranaka na svim nivoima kako bi se izbjegla bilo kakva blokada", istakao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sastanka delegacija SNSD-a i HDZ BiH. 

On je rekao da je partnerstvo SNSD-a i HDZ-a BiH, koje je dugo njegovano, nastavljeno i izrazio uvjerenje da će zajedno sa SNSD-om i njihovim partnerima do kraja novembra biti formirana vlast u Republici Srpskoj i u pet kantona sa hrvatskom većinom. 

"Čekamo da se to uradi i u pet kantona gdje SDA ima većinu kako bi do kraja godine uspjeli završiti glavninu posla na primjeni izbornih rezultata", rekao je Čović. 

On je naveo da je juče razgovarao i sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem, te da će iduće semdice biti održan sastanak stranačkih 

delegacija HDZ-a BiH i SDA kako bi bio postignut dogovor, kao i sa SNSD-om, i što prije formirana vlast. 

Čović je najavio i razgovore sa predsjednicima DF-a Željkom Komšićem, SBB-a BiH Fahrudinom Radončićem i liderom PDP-a Mladenom Ivanićem. 

"Međutim, mi smo vrlo jasno trasirali kojim putem idemo i to ćemo u utorak ili srijedu dogovoriti i sa SDA i onda idemo ubrzano raditi i vidjeti kako da usaglasimo programe", naglasio je Čović. 

Komentarišući izjave novoizabranog srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da ne bi trebalo da se miješa u izbor predstavnika srpskog naroda u institucijama vlasti u BiH, Čović je rekao da mu ne pada na pamet da to radi. 

"Ne pada mi na pamet da se uplićem u srpsko ili bošnjačko pitanje. To su uradili glasači na izborima. Pored mene sjedi predsjednik Republike Srpske i nisam ja to odredio već narod i to već drugi put. Ključna stvar na kojoj smo mi insistirali su legalnost i legitimnost predstavnika naroda. Ne pada mi na pamet da radim ono što su nama radili prije četiri godine", istakao je Čović. 

On je izrazio je nadu da će sa Ivanićem dobro sarađivati u Predsjedništvu BiH. 

Čović je rekao da niko od predstavnika međunarodne zajednice od njega nije tražio da ne ide u koaliciju sa SNSD-om ili mu sugerisao nešto drugo. 

"Sastao sam se sa većinom relevantnih predstavnika međunarodne zajednice i rekao ko su paratneri. Često se moje ime stavljalo u kontekst kojekakvih potpisanih sporazuma. S tim ljudima ja nikad nisam imao razgovore, a kamoli potpisao sporazume. Izborni rezultat je jasan", naglasio je Čović. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog