BiH

Izvještaj Svjetske banke: Ekonomija BiH na evropskom dnu

Bosna i Hercegovina po uslovima poslovanja ponovo je na evropskom dnu, a situacija je gora nego prošle godine, navedeno je u najnovijem izvještaju Svjetske banke (WB) o prognozi uslova poslovanja za 2015., kojim je obuhvaćeno 189 zemalja u svijetu, otkriva "Dnevni avaz".

U juče objavljenom opsežnom izvještaju Svjetske banke „Poslovanje u 2015. godini", naime, BiH rangirana je na 107. mjestu, što je najgore od svih evropskih država.

Kako je navedeno, BiH nije provela nijednu reformu u odnosu na prošli izvještaj, pa je pala za tri mjesta, sa 104. na 107., što je najlošija pozicija od kada Svjetska banka kreira ovaj važan dokument za strateške odluke investitora.

Zbir ocjena

Zabrinjavajuće je što se u ukupnom zbiru ocjena ispred BiH na ovoj listi nalaze sve države bivše Jugoslavije. Ovaj izvještaj koristi se kao bitan vodič za buduća poslovna ulaganja širom svijeta.  

Veoma je obeshrabrujuće i to što je BiH, kada je riječ o otvaranju i pokretanju biznisa, pala za pet mjesta, sa 142 na 147. BiH zamjera se i to što je u prošloj godini dodatno otežala proces plaćanja poreza za preduzeća, te se nalazi na 151. mjestu, na koje je dospjela sa 142. Uz to, kako se dodaje, otežan je i postupak prenosa imovine i uslova poslovanja, te je i u dobivanju građevinskih dozvola pala za dva mjesta, na 182.

- Imajući u vidu da je 65 odsto ekonomija globalno provelo reforme koje su olakšale poslovanje u 2013/14. godini, druge ekonomije pretekle su BiH po lakoći poslovanja - navodi Svjetska banka.

Da bi u BiH bio pokrenut biznis, potrebno je 37 dana i obaviti 11 procedura, kaže se u ovom izvještaju. Navodi se i to da se za dobivanje građevinske dozvole u BiH treba čekati u prosjeku 179 dana i obaviti 15 različitih procedura. U ovoj studiji naša zemlja je najviše ocjene dobila za mogućnosti dobivanja kredita, te smo sa 45. mjesta došli na 36. u svijetu.

Loš politički ambijent i razjedinjeni ekonomski prostor donosi svakodnevne gubitke za BiH, prije svega za njene građane, smatra Muris Čičić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

- Mi smo među tom grupom od desetak zemalja najgori. Glavni razlozi zašto stagniramo, nazadujemo i imamo loše ocjene jesu političke prirode. Kod nas ne valja sistem, političke stvari ne idu naprijed, tako da ne može ni privreda - kazao je Čičić.

Govoreći o najnovijem izvještaju Svjetske banke, Zlatko Hurtić, ekonomski analitičar, naglašava da BiH, za razliku od drugih zemalja, nije provela potrebne reforme kako bi ostvarila napredak u unapređivanju poslovne klime.

Poslovna klima

- Mi u periodu od četiri godine, s ovim vladama koje smo imali, nismo provodili nikakve reforme, dok su druge zemlje u našem okruženju, Srbija, pa i Hrvatska kroz ulazak u EU, posebno Makedonija, ubrzano na tome radile. Zato je ova ocjena vrlo loša vijest za našu zemlju, s obzirom na to da ove izvještaje prate strani investitori - smatra Hurtić.

Mišljenja je da bi ovaj izvještaj trebao biti važan pokazatelj novim vlastima u kojem pravcu trebaju ići kako bi unaprijedile poslovnu klimu i imidž zemlje.

- Loše je i to što pored ovih problema imamo i političku krizu, stalne napade na suverenost i opstanak ove zemlje. U kombinaciji svega toga to veoma otežava situaciju u privlačenju novih investicija, bez kojih mi ne možemo povećati ekonomski rast niti zaposlenost - upozorava Hurtić.

Rangiranje zemalja

Na prvom mjestu liste nalazi se Singapur, dok je drugi Novi Zeland, a treći Hong Kong. Slijede Danska, Južna Koreja, Norveška, SAD, Britanija, Finska i Australija.

30. mjesto Makedonija

36. mjesto Crna Gora

38. mjesto Bugarska

48. mjesto Rumunija

51. mjesto Slovenija   

65. mjesto Hrvatska

91. mjesto Srbija   

izvor: Avaz

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog