Region

Globalni “trust mozgova”: Amerikanci šalju pola milijarde evra Balkanu?

Posjeta Vladimira Putina Beogradu, osim najave nekih ruskih investicija, bila je obična parada u odnosu na današnji sastanak najmoćnije svjetske mreže investitora, bivših i sadašnjih političara sa Zapada, a u okviru susreta Trilateralne komisije za Evropu koji počinje danas u glavnom gradu Srbije.

Više od 180 članova ove komisije, koju mnogi nazivaju vladom svijeta iz sjene, zasjedaće iza zatvorenih vrata tri dana u srbijanskoj prijestonici. 

O značaju ovog skupa govori i činjenica da će jedna od najpoznatijih američkih i među nekoliko najvećih svjetskih investicionih banaka "Goldman Sachs" biti među učesnicima. 

Kako Avaz saznaje, to može biti najava značajnih američkih investicija u region. 

Ovaj, kako ga nazivaju, globalni “trust mozgova” i u Beogradu će se sastati bez prisustva javnosti. Taj kod tajnovitosti, uz otvorene naznake da je među članovima Trilaterale veliki broj pripadnika najmoćnijih masonskih loža Amerike i Evrope, postao je skoro zaštitni znak organizacije osnovane 1973. od sive eminencije američke vanjske politike Zbignjeva Bžežinskog (Zbigniew Brzezinski) i potomka jedne od najbogatijih američkih porodica Dejvida Rokfelera (David Rockefeller). 

U Trilaterali su, između ostalih, i bivši američki državni tajnici Henri Kisindžer (Henry Kissinger) i Medlin Olbrajt (Madeleine Albright). Kako je to najavljeno, predsjednik "Goldman Sachs" banke Piter Saderland (Peter Sutherland) govoriće u Beogradu o konkretnoj finansijskoj pomoći zemljama zapadnog Balkana, pri čemu se spominje cifra od pola milijarde evra. 

Opet se govori o velikim infrastrukturnim projektima, koji bi se naslonili i na već obznanjene planove s berlinske konferencije, koju je u avgustu organizirala njemačka kancelarka Angela Merkel. 

Ovo je, tvrde analitičari, možda i najbolji dokaz da Vašington sada u potpunosti podupire njemačku inicijativu na Balkanu. Pri tome prvo Srbiju treba ekonomskim putem iščupati iz rastuće zone ruskog utjecaja u regionu. 

Američki "Goldman Sachs" sve je aktivniji na Balkanu. Tako je u junu objavljeno da je kupio oko 30 odsto akcija u turskoj luci Petlim (sjeverno od Izmira) - na strateškoj lokaciji za koju se veže mreža naftovoda prema Egejskom moru i blizina NATO komande za Mediteran. 

Prije nekoliko mjeseci predstavnici ove američke investicione grupacije boravili su u Srbiji i razgovarali upravo o “investicionim opcijama oko energetskog i naftnog industrijskog sektora”. 

Naravno, današnji sastanak Trilaterale u Beogradu itekako ima svoju političku dimenziju. Osim što pažnju, kao i uvijek, privlači prisustvo predstavnika najmoćnije globalne oligarske porodice Rotshilda, koja već više od 200 godina vedri i oblači na svjetskoj ekonomskoj i političkoj sceni, skup u Beogradu bilježi još jedan sasvim lokalni iskorak u odnosima Srbije i Kosova. 

Kosovo i Srbija 

I pored produženog populističkog “vokabulara stadiona” prvih ljudi srbijanskog političkog establišmenta, uključujući premjera i njegovog zamjenika Aleksandra Vučića i Ivicu Dačića - nakon incidenta na utakmici Srbija - Albanija Beograd je ipak pristao pozvati predsjednicu Kosova Atifete Jahijagu na ovaj skup Trilaterale. 

Iako se o tome javno ne govori, ipak se može pretpostaviti da su američki diplomati odigrali presudnu ulogu u prijateljskom uvjeravanju Vučića. 

Dolazi i Mario Monti

Sjednicu koja se održava od 31. oktobra do 2. novembra otvoriće njen predsjednik Žan-Klod Triše (Jean-Claude Trichet), nekadašnji šef Evropske centralne banke, dok će visoke zvanice pozdraviti premijer Srbije Aleksandar Vučić. 

Najavljuje se dolazak i doskorašnjeg premijera Italije Mario Monti, kao i Luka Koena, guvernera Nacionalne banke Belgije. Očekuje se i dolazak admirala Đanpaola di Paola, bivšeg italijanskog ministra odbrane i bivšeg ministra vojnog komiteta NATO. 

izvor: Avaz

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog