BiH

Liberalizacija tržišta: Građani neće odmah birati od koga će kupovati struju

U okviru reforme energetskog sektora u BiH od 1. januara i građani BiH moći će birati od koga će kupovati električnu energiju.

Međutim, postavlja se pitanje hoće li odmah na tržištu biti drugih ponuđača, odnosno snabdjevača. 

Član Federalne regulatorne komisije za električnu energiju (FERK) Risto Mandrapa kaže da je jasno da će se ići korak po korak, a među prvima je otvaranje tržišta.     

Niže cijene 

- Bitno je da građane sada potpisani ugovori za električnu energiju neće kočiti u odabiru snabdjevača. Mi ćemo odškrinuti vrata. Treba se tehnički pripremiti, uvesti pametna brojila, mjerenja. Ne treba niko biti zabrinut. Jasno je i to da će, kada postoji konkurencija, i struja biti jeftinija. Pa i vi, kada dođete na pijacu, birate ono što je kvalitetnije s prihvatljivom cijenom - objašnjava Mandrapa. 

- Sumnjam da će iko od malih kupaca promijeniti snabdjevača. Oni koji ne odluče promijeniti snabdjevača, biće u sistemu javne usluge, odrediće se cijena "Elektroprivrede" na koju daje saglasnost FERK. Ako ne bude po našoj metodologiji, FERK ima pravo preinačiti cijenu - ističe Mandrapa.

Raskinuti ugovor Predsjednica Udruženja potrošača Tuzla Gordana Bulić smatra da se ništa bitnije neće promijeniti s 1. januarom 2015. godine. 

- Tačno je da počinje liberalizacija tržišta kada govorimo o električnoj energiji. Čini mi se da se naše elektroprivrede na to pripremaju, ugovori dolaze. Mada ima klauzula da se ugovor može raskinuti. Nadamo se da se to neće zloupotrebljavati. Hoće li se nešto promijeniti od iduće godine, i to je diskutabilno, jer mi nemamo spremnih operatora koji bi se tu mogli prihvatiti posla - mišljenja je Bulić.     

izvor: Avaz

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog