Nauka

Festival nauke u Banjaluci: Šansa za mlade da se upoznaju sa naukom

Ministar nauke i tehnologije prof. dr Jasmin Komić otvoriće sutra u Domu omladine u 10 časova Festival nauke, koji se po četvrti put održava u Banjaluci u organizaciji Ministarstva nauke i tehnologije.

Posjetioci će moći da vide demonstracije naučnih ekperimenata, prezentacije dostignuća iz naučnih oblasti, zanimljivosti iz svijeta nauke i inovacija kao i niz drugih interesantnih sadržaja, a organizovane su i dvije radionice za učenike osnovnih škola kao i mališane iz predškolskih ustanova. 

Na prvoj radionici banjalučki osnovci će izrađivati lampe u obliku geometrijskih tijela dekorisane narodnim ornamentima (spoj geometrije i narodnih motiva), dok će se druga radionica baviti oblašću psihologije i u njoj će takođe učestvovati djeca.

U okviru Festivala nauke organizovane su posjete planetarijumu učenika banjalučkih osnovnih i srednjih škola, koji će biti smješten u Muzeju Republike Srpske.

U srijedu od 13 časova u amfiteatru Doma omladine biće održano predavanje na temu „Kako se (ne) zaljubiti“ profesora Vojina Petronića iz Centra za promociju nauke.

Na Festivalu nauke ove godine učestvuju predstavnici Univerziteta u Banjaluci (Prirodno-matematički fakultet, Arhitektonsko-građevinski fakultet, Medicinski fakutet - Odsjek farmacija, Visoka škola unutrašnjih poslova, Tehnološki fakultet, Elektro-tehnički fakultet, Šumarski fakultet, Filozofski fakultet); Univerzitet u Istočnom Sarajevu (Tehnološki fakultet Zvornik), Gimnazije Banjaluka, predstavnici Centra za promociju nauke iz Beograda i „Dunav neta“ iz Novog Sada.

Svečana akademija na kojoj se svake godine u okviru Festivala nauke tradicionalno dodjeljuju nagrade za najbolji naučni časopis i knjigu, najbolju naučno-istraživačku instituciju i najbolje mlade istraživače biće održana u petak, 14. novembra u 13 časova, u Narodnom pozorištu Republike Srpske 

Festival nauke traje dva dana, 12. i 13. novembra, od 10 do 18 časova u Domu omladine.

autor: Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog