Zanimljivosti

Kenedijev poklon Titu propada na njivi kod Prnjavora!

LUKSUZNI automobil "krajsler" iz šezdesetih godina prošlog vijeka, koji je tadašnji predsjednik SAD Džon Kenedi poklonio jugoslovenskom kolegi Josipu Brozu Titu propada na njivi u Štrpcima.

U ovom automobilu koji bi mnogi rado vidjeli u svojoj garaži, a koji je zapušten u zarasloj travi nekada su se u Beogradu vozili predsjednici dvije zemlje i njihove supruge. Limuzina, nastala u halama "Dženeral motorsa" u Detroitu, sa ugrađenim specijalnim "mercedesovim" motorom, godinama propada na ledini u domaćinstvu Momčila Čavića. "Krajsler" je tu ostavljen prije nekoliko godina, a vlasnik se ne javlja, jer je odavno otputovao u inostranstvo.

Kako piše "Glas Srpske", vozilo je prije minulog rata Čavić nabavio na javnoj prodaji u Generalštabu JNA u Beogradu i odvezao ga u rodni Drvar. Kada je grad koji je nosio Titovo ime u jesen 1995. godine padao u protivničke ruke, a narod se masovno selio, vlasnik je uspio da ga izvuče i sa njim stigne u Štrpce.

Među onima koji su vozili "krajsler" je i profesionalni vozač Jelenko Marić, koji je poslije izbjeglištva iz Drvara život nastavio u Prnjavoru.

-          Nekoliko godina sam uživao vozeći to čudo od automobila. Privlačio sam pažnju prolaznika, jer takvog automobila nema na prostorima bivše države. Bilo je nekoliko ponuda potencijalnih kupaca, a kretale su se i do 30.000 evra. Do pazara nije došlo, jer to nije želio moj ujak, inače vlasnik vozila - rekao je Marić.

Kaže da je "krajsler" još u dobrom stanju i da bi uz male intervencije ponovo mogao zakrstariti putevima.

- Sigurno je da vozilo ima posebnu vrijednost, pogotovo za bogate kolekcionare, baš zbog činjenice što ga je Kenedi naručio i poklonio Titu. Na Zapadu bi takva vozila dostigla astronomski iznos - objašnjava Marić.

I zbog tragične sudbine predsjednika Kenedija, koji je ubijen u Dalasu nekoliko mjeseci poslije uručenja ovog poklona Titu, zapušteni "krajsler" iz Štrbaca postao je svojevrsni raritet. Svjesni su toga i u opštinskoj turističkoj organizaciji pa pokušavaju da pronađu način kako da ovu atrakciju na četiri točka pretvore u turistički brend.

Mještanin Boris Zec kaže da možda nisu ni svjesni kakva dragocjenost leži u travi i propada pod vedrim nebom.

- Limuzina je, međutim, privatno vlasništvo, pa bez saglasnosti vlasnika, koji se negdje odselio, ne možemo ništa da uradimo - kaže Zec.

Izvor: Novosti.rs

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog