Zanimljivosti

Još jedan sibirski tigar prešao u Kinu

Drugi sibirski tigar koji je u junu pušten u divljinu na ruskom Dalekom istoku prešao je granicu sa Kinom, izjavio je lokalni zvaničnik za zaštitu prirode. Tigar "Ustin" lutao je duž rijeke Amur, šest do sedam kilometara od granice između Rusije i Kine, a potom ju je prešao i može da se vrati u svakom trenutku, izjavio je Viktor Serdjuk, a prenosi TASS.

On je dodao da su kineski stručnjaci za zaštitu prirode spremni da prate "Ustinovo" kretanje i da trenutno nadgledaju "Kuzju", drugog odlutalog tigra. 

"Kuzja" je jedan od tri sibirska tigra na koje su postavljeni uređaji za praćenje, a u čijem je puštanju u divljinu učestvovao ruski predsjednik Vladimir Putin. Ova životinja u oktobru je uočena u kineskom prirodnom rezervatu Tajpingou. 

"Kuzja" i "Ustin" su dva od pet mladunčadi pronađenih u tajgi na ruskom Dalekom istoku prije dvije godine. Mačići su prebačeni u specijalni centar za rehabilitaciju, a kasnije pušteni u divljinu. 

Sibirski ili amurski tigar nalazi se na Crvenoj listi ugroženih vrsta. Rusija je 2010. godine pokrenula nacionalnu strategiju za zaštitu sibirskog tigra, najveće od pet vrsta tigrova. 

Prema podacima Svjetskog fonda za zaštitu divljine, na planeti postoji još oko 450 sibirskih tigrova. 

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog