Vijesti

Mirni protesti u Fergusonu: U iščekivanju odluke porote (Video)

Grupa demonstranata održala je u nedjelju mirne proteste povodom 100 dana otkako je u upucan tinejdžer afroameričkog porijekla Majkl Braun.

Oni su legli na ulice Sent Luisa i oko sebe iscrtali  kredom  oblike,  koji su asocijacija na policijsko oilježavanje mjesta na kojem se nalazi tijelo nastradalog.

Njihova akcija je prouzrokovala privremeno zaustavljanje saobraćaja u gradu, dok je nekoliko stotina demonstranata marširalo u protestu povodom smrti 18godišnjeg Majkla Baruna kojeg je usmrtio policajac Daren Vilson ispred njegove kuće u Fergusonu (Misuri) u avgustu ove godine.

Događaj je protekao bez ikakvih incidenata.

“Pokret je sazrio. On se razlikuje on onih pokreta u avgustu. Tada je bio samo bijes, opravdani bijes”, istako je vođa protesta Derej Mekeson. “Sada smo organizovani, i sada idemo strateški. I mi ćemo naše poruke prenijeti onima koji imaju moć”.

Protestni marš je održan dok se čeka odluka porote u ovom slučaju. Odluka velike porote kojom će se odlučiti da li će protiv policajca Vilsona biti podignute krivične optužbe se očekuje ove sedmice. Međutim, mediji prenose da tačan dan presude neće biti objavljen.

Lokalne vlasti se plaše novog talasa nasilnih demonstracija ako porota odluči da ne podigne optužnicu protiv Vilsona.

“Odlučilo smo da ne čekamo ovu odluku, mi smo odlučili da počnemo”, naveo je organizator Rokit Ali, dodajući da nasilje lako može da se razvije ako porota ne uspije da optuži Vilsona.

Još uvijek je nejasno šta će porota ustanoviti. Prvi izvještaji, kao i neki svjedoci, ukazuju da je Vilson upucao Brauna dok je bježao i pokušavoa da se preda. Vilson i drugi svjedocci, kažu da je Braun bio u direktnom okršaju sa policajcem i da je namjeravao da mu oduzme pištolj.

Izvještaju mrtvozornika pokazuju da je mladić upucan najmanje šest puta, od čega dva puta u glavu. Nezvanični podaci sa autopsije sugerišu da je Braunova glava bila blizu Vilsonovog oružja kada je iz njega pucano.

Barunova smrt 9. avgusta izazvala je serije nasilnih demonstracija u Fergusonu, čime su stanovnici iskazivali bijes zbog nemilog događaja.

izvor: RT

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog