Zanimljivosti

Šta se dešava kad Amerikanac hoće da bude uhapšen u Sjevernoj Koreji?

U aprilu 2014. Amerikanac Metju Miler (25) je putovao u Sjevernu Koreju kao turista. Oštetio je vizu tokom leta i pokušao je da traži azil, a sada je izjavio za jedan sajt koji prati dešavanja u ovoj državi da je dao sve od sebe da bude uhapšen. Zašto?

Postoji dio koji mora da se prođe kada Sjeverna Koreja pritvori građanina SAD. Oni su, na kraju krajeva, u jednoj od najdespotskijih država na planeti gdje metode kažnjavanja, kako su ih opisale Ujedinjene nacije, uključuju „istrebljenje, ubistva, porobljavanje, torturu, pritvaranje, silovanja, prisilne pobačaje i drugo seksualno nasilje“.

Svaki predsjednik SAD bi pomjerio i nebo i zemlju da uhapšene oslobodi. U prošlosti su lično išli Džimi Karter i Bil Klinton.

Ali šta ako jedan američki državljanin baš želi da završi u tamo u zatvoru? Metju Miler, koji je oslobođen 8. novembra, htio je da bude pritvoren iako su Sjevernokorejci htjeli da ga stave na prvi avion i pošalju kući.

NK News, cijenjeni veb-sajt koji je razgovarao sa Milerom, ocrtava lik „radoznalog turiste“ koji je otišao na ekstremni odmor. Rekao je ovom sajtu da je htio da vidi kakva je Sjeverna Koreja iza turističkih staza. Takođe je rekao da je želio „da upozna stanovnike Sjeverne Koreje da bi mu odgovorili na neka lična pitanja“.

Ali nije objasnio kako bi mu hapšenje pomoglo da ih upozna.

„Moj najveći strah je bio da me neće uhapsiti kada stignem“, rekao je on. Osim što je oštetio vizu kupio je i jednu svesku u Kini prije nego što se uputio u Sjevernu Koreju i u nju zapisao neke bilješke, između ostalog, da je on haker čiji je cilj da „ukloni američku vojsku iz Južne Koreje“.

„Možda je sveska ipak bila pretjerana. Odmah su znali da je lažna i željeli su da čuju stvarnu svrhu mog dolaska“, rekao je on.  Još im je rekao da posjeduje određene vojne tajne i da mu je brat testni pilot F-35, ali njih ni to nije impresioniralo.

Kada su Sjevernokorejci pristali da ga ne deportuju ipak ga ni tada nisu smjestili u neki staljinistički gulag već u veliki hotel.

Većina uhapšenih Amerikanaca u Sjevernoj Koreji su misionari koji prihvataju rizik da šire hrišćanstvo u ekstremnom ateističkom društvu. Jedan od takvih je Robert Park, koji je ušao u Sjevernu Koreju ilegalno 2009. u decembru, a oslobođen je dva mjeseca kasnije. Protestovao je zbog puštanja, govoreći da bi radije bio mučenik, ali priznaje da je bio mučen i do dana današnjeg pati od mentalnih trauma.

Izvor: BBC

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog