Kultura

Nikolina Jelisavac: Zavodljive nagrade me nisu zanosile

Na sceni uvijek sija posebnim glumačkim sjajem, a svakim svojim pokretom dokazuje kolika je njena ljubav prema pozorištu. Sa očima kojima publika vjeruje, odmjerena, lijepa, spontana i pomalo "čudna" kao i svi pravi umjetnici, glumica Narodnog pozorišta Nikolina Jelisavac uvodi vas u svijet u kojem je teatar izraz za iskrenu emociju.

Na sceni uvijek sija posebnim glumačkim sjajem, a svakim svojim pokretom dokazuje kolika je njena ljubav prema pozorištu. Sa očima kojima publika vjeruje, odmjerena, lijepa, spontana i pomalo "čudna" kao i svi pravi umjetnici, glumica Narodnog pozorišta Nikolina Jelisavac uvodi vas u svijet u kojem je teatar izraz za iskrenu emociju.

Oni koji redovno sjede u tami pozorišne sale ne kriju simpatije prema njoj, kao ni autor ovih redova, a slično mišljenje dijele i pozorišni stručnjaci koji talenat ove mlade glumice nagrađuju priznanjima. Tako je bilo i na nedavno održanom Međunarodnom festivalu glumaca u Nikšiću, gdje je za ulogu Gordane u predstavi "Krivica" proglašena najboljom glumicom.

- Svako priznanje znači i daje vam stimulans za dalji rad. Treba ih samo prihvatiti na pravi način i sa mjerom. Nagrade su dolazile u različitim fazama mog glumačkog razvoja i sazrijevanja, tako da se moj odnos prema njima mijenjao, manje ili više. Ono što je uvijek bila konstanta jeste da me nisu zanosile i odvlačile od suštine, jer one često znaju biti zavodljive. Nikada mi nisu bile motiv ili cilj, možda su zato i tu - ispričala  je Jelisavčeva.

Komad "Krivica" po tekstu Nebojše Romčevića režirao je Nikola Pejaković. U ovoj životnoj drami Nikolina i Ljubiša Savanović, koji je takođe proglašen za najboljeg glumca na pomenutom festivalu, na sceni oživljavaju tešku životu priču, poslije koje ostaje bezbroj pitanja i glasna tišina u publici.

- Uloga Gordane je sama po sebi bila izazov, a i način na koji se igra ovakva vrsta komada. Na prvim čitaćim probama Gordana je djelovala toliko obično, ali se kroz rad ispostavilo da je sve samo ne to. Ona je jedna od kompleksnijih i meni dražih uloga koje sam radila. Bili smo inficirani materijalom i uživali na sceni. U tom procesu sam uložila veliki trud i kao glumica napravila jedan važan korak naprijed - naglasila je ona.

Mnogo je predstava u kojima joj je Savanović partner na sceni, a takva je i hit komedija, takođe u Pejakovićevoj režiji, "Celo telo tu me boli", za koju se uvijek traži karta više u Gradskom pozorištu "Jazavac". Kada je riječ o saradnji sa Savanovićem, kaže da za njihovo dobro funkcionisanje na pozornici nema posebne tajne.

- Posvećen i nesebičan rad je osnova, ali mislim da je ono što nas čini dobrim tandemom povjerenje koje smo do sada izgradili. Sigurno nismo glumci istog senzibiliteta, ali dobro funkcionišemo zajedno. Kada radite na sceni kao jedno, kada dišete kao jedno, to su neprocjenjivi momenti. Bez partnera niste potpuni na sceni i mislim da se oboje trudimo da igramo jedno za drugo - istakla je Jelisavčeva.

U ovoj komediji tumači lik sponzoruše Stanimirke i replike koje izgovaraju na sceni u publici izazivaju nekontrolisan smijeh. Da savladaju smijeh na sceni, borili su se i glumci, a Nikolina kaže da im nije bilo lako.

- Smijeh nas je pratio kroz dobar dio rada. Vremenom, kako osvajate lik i njegovu psihologiju, težište prebacujete na neko drugo mjesto i smijeh polako prestaje na sceni. Tada znam da se približavamo do tačke kada je vrijeme da on pređe u publiku. Prvi susret sa gledaocima je bio urnebesan. Potrebna je ogromna koncentracija da se igra ovakva predstava. Nekad je prosto neodoljivo. Obožavam komediju, volim smijeh - rekla je Jelisavčeva.

Svoje znanje i iskustvo nešto duže od godinu prenosi na najmlađe polaznike Studija "Jazavac" i, kako je rekla, jako je srećna zbog toga.

- Osim što ih na neki način upoznajemo sa ovom vrstom umjetnosti, mi obrazujemo buduću pozorišnu publiku. Nisam znala u kojoj mjeri taj rad može biti inspirativan, pokretački, društveno koristan, plemenit i zabavan. Kroz rad s njima saznajem mnogo toga o njima, o sebi, životu, pozorištu, igri, odnosima i sazrijevanju. Oni su moji učitelji, u tome je najveća draž - naglasila je Nikolina Jelisavac.

Izvor: Glas Srpske

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog