EU integracije BiH

Lajčak: Nova filozofija EU prema BiH

SARAJEVO - Novi filozofija EU prema BiH, koja se ogleda u inicijativi Njemačke i Velike Britanije potvrđenoj u Savjetu EU, predstavlja pruženu ruku BiH, izjavio je danas u Sarajevu ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

"Time pokazujemo da EU želi da vidi napredak i da BiH može da aplicira za kandidatski status što je moguće brže. Zato je potrebno formiranje institucija vlasti u BiH i formalno obavezivanje tih partnera da se slažu sa tom filozofijom i da su spremni da je ispune sadržajem", rekao je Lajčak novinarima nakon sastanak sa ministrom inostranih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom. 

Lajčak je istakao da njegova posjeta BiH u nekom smislu predstavlja i pripremu posjete visokog predstavnika EU za zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini koja planira dolazak u Sarajevo u narednim danima. 

Lajčak je ukazao da je došao u vrijeme nakon parlamentarnih izbora te da je u prilici da čestita na načinu na koji su provedeni izbori i formiranje Predsjedništva BiH. 

Ministar inostranih poslova Slovačke rekao je da je tokom sastanaka sa članovima Predsjedništva i liderima političkih stranaka bio u prilici da čuje njihova mišljenja o procesu formiranja vlasti i da dobije detaljniji uvid. 

"Poruke koje nosim su jednostavne jer EU očekuje da se ne gubi vrijeme i da vlast bude formirana bez odgađanja. Vlasti treba da imaju mandat, snagu, legitimitet da se bave ključnim pitanjima za BiH, u prvom redu ekonomskim reformama i socijalnim pitanjaima da se poboljša život građana, pitanjem funkcionalnosti države, te ispunjavanjem izazova koje su preuzele na sebe u procesu evropskih i evroatlantskih integracija", dodao je Lajčak. 

Slovački ministar inostranih poslova je podvukao da se tri pitanja imaju podjednak značaj te da EU želi da vidi napredak. Lajčak je ponovio da se treba od dejtonske filozofije okrenuti briselskoj i ispuniti očekivanja građana, te koristiti ogroman potencijal koji nudi proces pridruživanja i članstvo u EU. 

"BiH nema čega da se plaši. Dejton je ogroman faktor stabilizacije, ali svi smo u procesu pristupanja modernizovali naše države i ustave da bi bili u stanju da održavaju potrebe ovog vijeka. Nadam se da je BiH takođe spremna to da uradi", dodao je Lajčak. 

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija zahvalio je Lajčaku za novi pristup EU prema BiH, kao i pomoć koju je Slovačka pružila za prevazilaženje posljedica majskih poplava. 

On je rekao da je razgovarano o inicijativi Velike Britanije i NJemačke koju je prije dva dana ovjerio Savjet ministara EU i koja predstavlja novu veliku šansu za BiH. 

"Vjerujemo da je moguće, ne snižavajući kriterijume i obaveze, nego redefinišući redoslijed kojim bi bile ispunjavane, da BiH ima šansu da vrlo brzo dođe do ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kao i da krene u aplikaciju koja bi mogla rezultirati kandidatskim statusom", dodao je Lagumdžija. 

On je istakao da je u BiH ova inicijativa primljena sa velikim entuzijazmom svih učesnika u političkom procesu, šire društvene zajednice i akademskog sektora te da je zbog toga veoma važno da nova vlast bude brzo formirana. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog