Tehnologija

"Jahu" mijenja "Gugl" kao pretraživač u "Fajerfoksu"

Tehnološki gigant "Jahu" zamijeniće "Gugl" kao podrazumijevani pretraživač interneta u brauzeru "Fajerfoks" u SAD.

"Jahu" je saopštio da će predstaviti "čist, savremen i impresivan dizajn" servisa za pretraživanje interneta i da će ga korisnici "Fajerfoksa" imati na raspolaganju od decembra.

Ova informacija objavljena je u vrijeme kada se saradnja "Gugla" i "Mozile", proizvođača "Fajerfoksa", privodi kraju poslije skoro desetogodišnjeg partnerstva.

"Gugl" je tržišni lider u pretraživanju interneta u SAD, sa udjelom od 67 odsto. Dvadeset odsto pripada "Majkrosoftu", a deset procenata "Jahuu", prenosi Bi-Bi-Si.

Direktor "Jahua" Marisa Mejer izjavila je da je sporazum o petogodišnjoj saradnji sa "Fajerfoksom" najvažnije partnerstvo za "Jahu" u narednim godinama.

Korisnici "Fajerfoksa" u SAD biće automatski preusmjereni na rezultate pretraživanja na veb sajtu "Jahua" kada ukcaju traženi pojam u polje na vrhu brauzera.

Prema podacima kompanije za tehnološke informacije "Statkaunter", "Fajerfoks" je u oktobru zauzimao deset odsto brauzera na desktop računarima, mobilnim uređajima i tabletnim kompjuterima u SAD, dok je "Gugl hrom" bio dominantan sa udjelom od 33 odsto.

Izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog