Vijesti

RAK: 11 prigovora na rad medija u predizbornom periodu

SARAJEVO - Regulatornoj agenciji za komunikacije /RAK/ stiglo je 11 prigovora na medije u vezi sa mogućim kršenjem pravila i propisa u vrijeme predizborne kampanje za ovogodišnje opšte izbore u BiH.

"Osam prigovora na medije kojima dozvole izdaje RAK uputili su politički subjekti, dok su tri dostavili anonimni gledaoci, odnosno slušaoci", rekla je Srni portparol Agencije Amela Odobašić. 

Ona je navela da su na rad Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ upućena tri prigovora, od čega dva od NDP-a i jedan od anonimnog gledaoca, dok su dva prigovora na rad Federalne televizije uputili SDP i BPS. 

SDP je RAK-u dostavio prigovor i protiv Radio-Gračanice, dok je prigovor protiv RTV TK uputila Komunistička partija, a SNSD protiv RTV BN i Radio- Trebinje. 

"Anonimni slušalac uputio je prigovor protiv Radio-stanice `Vrhbosna`, a anonimni gledalac protiv Televizije OSM", dodala je Odobašićeva. 

Ona je navela da su se dva prigovora upućena na rad Federalne televizije odnosila na način utvrđivanja redoslijeda učešća političkih subjekata u okviru izbornih programa ove medijske kuće, koji su okončani u redovnoj proceduri jer nije utvrđeno kršenje pravila i propisa. 

"Tri prigovora na rad RTRS-a i RTV TK odnosila su se na navodno protežiranje određenog političkog subjekta u izbornom programu, ali niti u jednom od ovih slučajeva nije utvrđeno kršenje pravila i propisa Agencije", istakla je Odobašićeva. 

Prigovori NDP-a na RTRS i SNSD-a na TV BN koji su se odnosili na sadržaje objavljene na veb stranicama ovih RTV kuća RAK nije razmatrao, jer nije nadležan za regulaciju sadržaja koji se objavljuju na internet stranicama. 

Prigovore SDP-a protiv Radio-Gračanice i SNSD-a protiv Radio-Trebinja, RAK-u je proslijedila Centralna izborna komisija i oni su se odnosili na navodne uvrede jednog političkog subjekta na račun drugog političkog subjekta. 

S obzirom da nije utvrđeno kršenje primjenjivih pravila i propisa ovi slučajevi su okončani u redovnoj proceduri. 

Anonimni prigovor na Televiziju OSM nije sadržavao elemente za pokretanje istrage, a odnosio se na tehničke smetnje prilikom predstavljanja političkih subjekata. 

U prigovoru anonimnog slušaoca na Radio-stanicu "Vrhbosna" navedeno je da ova medijska kuća nije objavila javni poziv za političko predstavljanje u skladu sa izbornim pravilima, a slučaj je još u proceduri, jer stanica na zahtjev RAK-a nije dostavila određenu dokumentaciju. 

Odobašićeva je navela da je RAK po službenoj dužnosti pokrenuo istragu pet slučajeva koji se odnose na navodno prekoračenje dozvoljenog vremena za plaćeno političko oglašavanje na "Pan-radiju", "Big-radiju" i Radio-Cazinu, te TV Cazinu i OBN-u. 

"Na osnovu provedene istražne procedure, Agencija u slučaju `Pan-radija` i `Big- radija` nije utvrdila kršenje primjenjivih pravila i propisa, te su postupci protiv ovih stanica obustavljeni, dok je u slučaju OBN-a, Radio Cazina i TV Cazina utvrđeno kršenje primjenjivih pravila i propisa koji se tiču limita za plaćeno političko oglašavanje", precizirala je Odobašićeva. 

Stanicama koje su prekoračile vrijeme za plaćeno političko oglašavanje, imajući u vidu da se radi o prvom kršenju ove vrste, RAK je izrekao usmeno upozorenje. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog