Region

Dačić: Ukinuti Haški tribunal

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija nema "ni milimetar" odgovornosti za izjave lidera radikala i haškog optuženika Vojislava Šešelja.

Ivica Dačić poručuje da Šešeljeva stranka nema uticaja na političku scenu Srbije i da je Tribunal dozvolio da Šešelj bude oslobođen, prenosi Beta.

"Da li je on (Šešelj) neki državni funkcioner? Da li u Hrvatskoj ima onih koji pričaju o ustaštvu? Mi (Hrvatska i Srbija) treba da naše odnose relaksiramo, a ne da ih komplikujemo", rekao je Dačić, komentarišući inicijativu hrvatskih poslanika da se u Evropskom parlamentu donese rezolucija kojom bi se osudile izjave haškog optuženika Vojislava Šešelja.

Ocenio je da Haški tribunal "nije bio u stanju" da završi suđenje Šešelju i da bi rezolucijama prije trebalo ukinuti taj sud, koji, kako je rekao, predugo postoji.

"Haški tribunal je dozvolio da dođe do ove situacije. Srbija u tome nema ni milimetar odgovornosti. Mogu da donose rezolucije, ali one se ne mogu odnositi na Srbiju. Srbija se jasno opredijelila, a uostalom Šešelj najviše napada vlasti u Srbiji", rekao je Dačić.

Komentarišući Šešeljeve izjave o "Velikoj Srbiji", Dačić je upitao: "Ko je danas Vojislav Šešelj u Srbiji?"

Naglasio je da je SRS vanparlamentarna stranka i da nema "nema nikakvog uticaja" na političku scenu Srbije.

Nepromjenjena pozicija Srbije prema Rusiji

Ivica Dačić je poručio da se pozicija Srbije prema Rusiji kada je u pitanju uvođenje sankcija – nije promijenila, baš kao ni pozicija prema Evropskoj uniji, koja je, kako je istakao, strateški cilj Srbije.

Rekao je da se nada da Srbija neće doći u situaciju da sebi postavi dilemu "ili Brisel ili Moskva", prenosi Tanjug.

Naglasio je da Srbija kao kandidat za EU ima obavezu da do kraja pregovaračkog procesa uskladi spoljnu politiku, kao i bezbjednosnu sa politikom EU i da ona to radi.

Naš stepen usaglašavanja je takav da mi jedino nismo usaglašeni kada je riječ o sankcijama protiv Ruske Federacije, rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Podsjetivši da pregovori o Poglavlju 31 koje se odnosi na spoljnu politiku, nisu još ni počeli, Dačić je istakao da je "sada previše rano da bilo ko postavlja Srbiji takva pitanja".

"Nezavisno od toga, ovdje se ne postavlja pitanje da li će Srbija trpjeti ili podlijeći nekim pritiscima. Ovdje je riječ o tome da Srbija svima kaže da ima interes i tradicionalno prijateljstvo, ali da ne može da izvrši ekonomsko samoubistvo svoje zemlje, a da pri tome nema nikakvu pomoć ni od koga. I zašto bismo to radili?", rekao je Dačić. 

Naveo je primjer Mađarske, koja trpi svakodnevne gubitke zbog sankcija Moskvi, ali je istakao da oni mogu da se obrate Evropskoj komisiji.

"Mi nemamo kome da se obratimo. Mi ne želimo da idemo u bilo kakve eksperimente, želimo dobre odnose sa svima", rekao je Dačić.

Srbija će, kako je istakao kao predsjedavajući OEBS-a, učiniti sve da bude "kredibilan partner i u Moskvi i Kijevu i Briselu i Vašingtonu i bilo kom centru političke moći".

"Naša pozicija povodom Rusije se nije promjenila isto kao ni pozicija povodom Evropske unije", zaključio je Dačić.

Nastavak dijaloga na najvišem nivou

Odgovarajući na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine, šef srpske diplomatije je rekao da će on biti nastavljen na najvišem nivou, uz posredovanje visoke predstavnice EU Federike Mogerini odmah po formiranju vlade u Prištini. 

Prema njegovim riječima, ideja Mogerinijeve je da to bude na dosadašnjem nivou – da na čelu pregovaračkih timova budu dva premijera.

"Srbija želi da se vodi taj dijalog i želi implementaciju Briselskog sporazuma, odnosno što brže stvaranje Zajednice srpskih opština", istakao je Dačić.

Povodom godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Dačić je naglasio da nema revizije tog sporazuma bez saglasnosti svih koji su učestvovali u njegovom donošenju.

"Mi želimo sve najbolje Bosni i Hercegovini, želimo stabilnost, evropski put BiH i dobre veze Srbije sa Republikom Srpskom, odnosno srpskim narodom koji živi u cijeloj BiH", rekao je on.

izvor: Tanjug

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog