Svijet

Produžena američka vojna misija u Avganistanu

VAŠINGTON - Američki predsjednik Barak Obama potpisao je naredbu kojom je na godinu dana produžena američka vojna misija u Avganistanu, objavio je danas "Njujork tajms".

List navodi da je ovom odlukom, koju je Obama donio na sastanku sa savjetnicima za nacionalnu bezbjednost proteklih sedmica, obezbijeđena direktna uloga za američke vojnike u sukobima u Avganistanu najmanje još godinu dana. 

Nova Obamina naredba će omogućiti američkoj vojsci da provodi misije protiv talibana i drugih ekstremističkih grupa koje predstavljaju prijetnju po američke vojnike ili avganistansku vladu. 

Osim toga, nova naredba će omogućiti da američko vazduhoplovstvo pomaže avganistanskim snagama u borbenim misijama, a američki vojnici će moći povremeno da se pridruže avganistanskim snagama u operacijama protiv talibana. 

Prema dosadašnjim zvaničnim stavovima, američke borbene akcije trebalo je da budu okončane krajem ove godine, nako čega bi 9.800 američkih vojnika, zajedno sa 3.000 pripadnika iz više zapadnih država, ostali u misiji podrške i obuke avganistanskih vojnika. 

izvor: Agencije

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog