Vijesti

Interpol traga za 160 državljana BiH

Čak 160 državljana Bosne i Hrcegovine nalazi se na centralnom registru Interpola i za njima su raspisane potjernice zbog najtežih krivičnih djela.

Naime, među bjeguncima su osumnjičeni za ratne zločine, ubistva i teška ubistva, šverc drogom, pljačke, silovanja, finansijski kriminal i brojna druga krivična djela.

Broj bjegunaca iz BiH na Interpolovoj listi raste iz godine u godinu, pa je tako 2012. godine bilo 80 osoba na tom spisku, a u februaru ove godine već 144 osobe, piše Klix.ba.

Za samo devet mjeseci na listu je dodano još 16 imena pa je tako BiH, kada je riječ o regiji, zajedno sa Hrvatskom na prvom mjestu po broju traženih kriminalaca.

Interpol, između ostalih, traga za Bojanom Mitić, koja ima i  državljanstvo BiH, a riječ je o članici međunarodne kriminalne grupe "Pink Panter". Ova organizacija Mitićevu traži zbog razbojništva, a za njom su potjernicu raspisali i Ujedinjeni Arapski Emirati nakon pljačke zlatare u Dubaiju.

Međunarodna potraga raspisana je i za Senadom Kajtezovićem (31) iz Gornjih Purića kod Velike Kladuše zbog silovanja 18-godišnjakinje prije devet godina.

On je optužen je da je 29. jula 2003. godine, pod prijetnjom da će je ubiti, silovao tada 18-godišnju Maju M. On je svojim automobilom iz sela Šumatac kod Velike Kladuše povezao Maju M. (26), a odbio je povesti njenog momka Damira Talakića. Djevojku je odvezao do kamenoloma u Marjanovcu i silovao je. Talakić je ovaj događaj prijavio policiji, a kladuški policajci su pronašli Senada Kajtezovića u automobilu s Majom M. odmah nakon što je počinio krivično djelo.

Već godinama Interpol traga i za Huseinom Mekićem, koji je 2005. godine osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva Puljanke Antonije Šćulac (44) 14. aprila 1991. godine. Puljanka je brutalno ubijena na vojnom poligonu, gdje je brala šparoge. S ciljem da se seksualno zadovolji Mekić ju je izudarao dok nije izgubila svijest te je gazio po glavi i vratu do smrti, a "osudila" ga je DNK analiza sperme.

Zanimljivo je da brojne osobe za kojima traga Interpol, pored državljanstva BiH, imaju i državljanstvo neke druge države, često Srbije ili Hrvatske.

Pretpostavlja se da su brojne osobe sa bh. državljanstvom za kojima traga Interpol danas u BiH, ali država nije dužna da ih isporučuje.

Međunarodna kriminalistička policijska organizacija, između ostalih, u svom registru i dalje ima ime Božidara Vučurevića, ratnog načelnika Trebinja, a za kojim je raspisana potjernica zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Traže se i Munib Terzić iz Livna zbog nanošenja povreda i silovanja, Savo Simić iz Čović Polja zbog zloupotrebe droga, Јosip Ninić iz Travnika zbog ubistva...

izvor: RTRS

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog