EU integracije BiH

EU o VSTV: Pozitivni napori ne bi trebalo da budu protraćeni

U vezi sa pitanjem sukoba interesa u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, Delegacija EU u Bosni i Hercegovini i EUSR su saopštili da su iznenađeni pokrenutim inicijativama.

 "U maju 2014. godine, Strukturisani dijalog o pravosuđu je proširen na druga pitanja iz oblasti vladavine prava, uključujući borbu protiv korupcije, što je bio i odgovor na opravdane proteste građana zbog odsustva opipljivih rezultata u ovoj oblasti. U vezi sa tim, dat je set preporuka kako bi se osnažila odgovornost i integritet pravosudnih institucija i - između ostalog – prvo regulisalo pitanje sukoba interesa u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, a potom i u pravosuđu u cjelini" , navodi Delegacija EU u BiH u svom saopštenju.

Dodaju da iako  su pozdravili brzu reakciju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća da provede ove preporuke, te je za svoje članove u septembru usvojilo Pravilnik o sukobu interesa, što je Evropska komisija pohvalila u Izvještaju o napretku za 2014. godinu, Delegacija EU i EUSR je iznenađena pokrenutim inicijativama za preispitivanje ovog pitanja na narednoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. 

Istakli su da pozitivni napori učinjeni tokom proteklih mjeseci ne bi trebalo da budu protraćeni.

"Evropska unija će nastaviti da podržava napore bh. pravosuđa za povećanje nivoa odgovornosti i sprečavanje korupcije u svojim redovima, kao mjere za izgradnju povjerenja građana u nepristrasan i profesionalan pravosudni sistem. U tom smislu, predstojeći seminar o tehničkoj pomoći na ovu temu (TAIEX) bi trebalo da pomogne u prevazilaženju bilo kakvih nejasnoća i da pruži osnovu za daljnja pojašnjenja", navodi se.

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog