Region

Hrvatski sabor: Osuda Šešeljevog puštanja, preispitati odluku

ZAGREB - Hrvatski sabor na korak je do donošenja deklaracije kojom će osuditi puštanje na slobodu Vojislava Šešelja, zatražiti preispitivanje te odluke te poručiti da za Srbiju, kao kandidatkinju za članicu EU, moraju vrijediti isti demokratski standardi, zaključuje se nakon konsultacija koje je u ponedjeljak imala radna grupa, odnosno predstavnici saborskih klubova.

Tekst deklaracije poprilično je usaglašen, o njoj će se sada konslutovati klubovi, pa je moguće da je Sabor donese već ove sedmice, najavili su učesnici koji u ponedjeljak nisu željeli iznositi previše pojedinosti o sadržaju. 

Osuda onog što se događa (nakon Šešeljevog puštanja iz haškog zatvora) u fokusu je deklaracije, rekla je novinarima nezavisni poslanik, bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor koja je inicirala donošenje tog dokumenta. 

"Nije bitno kad, nego da jednoglasno donesemo deklaraciju", odgovara Kosor na pitanje hoće li je Sabor donijeti do četvrtka. 

Deklaracijom se, tumači, izražava stajalište jedne države, taj bi dokument, posebno ako ju Sabor donese jednoglasno, bio dobro uporište hrvatskom predstavniku u Ujedinjenim narodima kod rasprave o radu Međunarodnog kaznenog suda. 

izvor: Fena 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog