Nauka

Brojne nagrade za bh. inovacije u Kini

Inovatori iz Bosne i Hercegovine su sinoć u Kunšanu u Kini dobili brojna priznanja na završenoj 8. Međunarodnoj izložbi inovacija.

Posebno priznanje Udruženja inovatora Saudijske Arabije - figurativnu geometrijsku kreaciju Lejle Alktani, doktora nauka u oblasti likovnih umjetnosti, dobile su učenice Unsko-sanskog koledža u Bihaću Amina Hajdarević i Jasna Nuhić, koje su predstavile uređaj za pretvaranje otpada od plastike u naftu.

Od domaćina izložbe, Kineskog udruženja inovatora, dobile su srebrnu medalju.

Takođe, srebrne medalje dobili su i Zoran Dujaković iz Banjaluke za detekcioni sistem za stalnu i terensku detekciju osoba, životinja i predmeta, bez rizika za vodiča i za psa, te Branko Milićević iz Posušja koji je predstavio masku za zavarivanje s okruglim oknom promjenjivih boja.

Posebno priznanje pripalo je inovatorki Belmi Selimović iz Sarajeva za inovaciju za donji veš sa štitnikom za genitalne organe.

Kocke za zaštitu od riječnih poplava, čiji su autori Sanel Alagić iz Bugojna i Mevlin Hadžiosmanović iz Visokog, nagrađene su bronzanom medaljom.

Medalje su dobili i stomatolog Džemal Muftić za implantat za produžavanje korijenskih kanala u zubima, zatim Ljubušak Sašenko Sadiković za padobran za obuku početnika, te Senad Šećerbegović za sigurni skejtbord.

Značajna svjetska priznanja dobio je Husein Hujić, generalni sekretar Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine i direktor Svjetske federacije inovatorskih organizacija, saopšteno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Izvor: Nezavisne

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog