Nauka

Umro tvorac teorije o slobodnim radikalima i starenju

Američki naučnik Denam Harman, koji je razvio široko prihvaćenu teoriju starenja koja sada služi kao osnova za istraživanje raka, Alchajmerove bolesti i drugih oboljenja, umro je u Nebraski u 99. godini.

Harman, koji je sredinom devedesetih radio u Medicinskom centru Univerziteta Nebraske umro je poslije kraće bolesti u bolnici u Omahi, rekao je portparol klinike.

Profesor sa Harvardske medicinske škole Dejvid Sinkler rekao je da je Harmanovo istraživanje inspirisalo hiljade mladih naučnika da rade na studijama o starenju.

"Doktor Harman je jedan od najuticajnijih naučnika u prethodnih 50 godina. On je biologiju iz nekadašnje učmalosti doveo do stepena nauke svjetske klase", rekao je Sinkler.

Harman je razvio teoriju slobodnih radikala 1954, mada su bile potrebne godine dodatnih istraživanja da bi se dokazao njen značaj, prenosi b92.

Ta teorija tvrdi da je jedan od koprodukata upotrebe kiseonika štetna hemijska reakcija u ćelijama, a rezultat toga je starenje, i na kraju, smrt.

Medicinska javnost najprije je odbacila Harmanovu teoriju, ali su 1980 slobodni radikali postali dio istraživanja o raku, kardiovaskularnim bolestima i moždanim udarima. Slobodni radikali od tada se povezuju i sa Alchajmerovom bolešću.

Sinkler je ocijenio da je Harmanova teorija "kamen temeljac na polju starenja".

Harman je vjerovao da se proces starenja može usporiti smanjenjem proizvodnje slobodnih radikala, i to zdravim načinom ishrane, redovnim vježbanjem i uzimanjem određenih vitamina. On je takođe preporučivao ograničen unos alkohola i nekonzumaciju cigareta.

Izvor: Nezavisne.com

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog