Tehnologija

Kameron: Gugl i Fejsbuk da prate terorističke prijetnje

Britanski premijer Dejvid Kameron je jasno stavio do znanja u donjem domu britanskog parlamenta da je spreman da razmotri uvođenje novih zakona po kojima će Internet kompanije morati da prijave svaku komunikaciju među potencijalnim teroristima, piše danas "Telegraf".

Iz izvještaja o smrti Lija Rigbija, vojnika koga su dvojica napadača u maju prošle godine ubila u Londonu noževima i sjekirom, jasno se vidi da britanske snage bezbjednosti hoće da kompanije poput Gugla, Fejsbuka i Votsapa sarađuju u istragama, ali nemaju zakonske mehanizme da ih primoraju na to, navodi britanski list.

Prema važećem zakonu, britanske komanije su obavezne da omoguće obavještajnim agencijama i policiji pristup komunikacijama ako postoji sumnja da je neka osoba umješana u terorizam.

Međutim to se ne odnosi na američke kompanije. U izvještaju o slučaju Rigbi se neobično detaljno opisuju problemi sa kojima se suočavaju obavještajne službe u potrazi za informacijama.

Američke kompanije su jasno rekle da će predati informacije samo "u hitnoj situaciji", odnosno kada je ugrožen život ili postoiji prijetnja od teških tjelesnih povreda, piše "Telegraf".

Izvor: Nezavisne

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog