Intervju

Sulejman Ugljanin: Vlast ne bi trebalo da nameće lidere Bošnjacima

Prošla su vremena kada su se političari bavili vjerom, a vjerski poglavari politikom

Kada je počela kampanja za izbore novog saziva Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Sulejman Ugljanin je izjavama o autonomiji Sandžaka, internacionalizaciji „sandžačkog pitanja” zbog „ugroženih prava Bošnjaka kojima preti istrebljenje” ozbiljno naljutio državni vrh, pa mu je javno priprjećeno da se ne igra sa državom. 

Kada je glasovima većnika samo svoje liste „Za bošnjačko jedinstvo” 17. novembra izabran za predsjednika BNV-a, Ugljanin je „spustio loptu” i obećao da se ubuduće neće svi bošnjački nesporazumi povlačiti po medijima, već će se rješavati daleko od javnosti, u tom vijeću. U razgovoru za „Politiku” elektronskom poštom, Ugljanin ističe da je izbore dobio zalaganjem za bošnjačko jedinstvo:

–Bio sam potpuno siguran u pobjedu, prvenstveno zbog jasne platforme i strategije. Utvrđeni su i objavljeni jasni principi i kriterijumi za bošnjačko jedinstvo, kako bismo okupili sve Bošnjake, bez obzira na stranačku pripadnost i bilo koje drugo ubjeđenje. Izborna strategija je definisana u cilju stvaranja pozitivne političke klime, svečane i mirne izborne kampanje, kako bi Bošnjaci u miru mogli da izraze svoju izbornu volju.

I vi i nosilac liste „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju” dr Jahja Fehratović na konstitutivnoj sjednici BNV-a ste isticali da je riječ o istorijskom danu. O kakvoj je novoj istoriji riječ kada se zna da ste vi bili predsjednik BNV-a dvadesetak godina?

Prvo, zbog činjenice da su ovo prvi izbori za BNV raspisani nakon dobijanja datuma za početak pregovora za pristupanje Srbije EU. Drugo, što je ovo vijeće izabrano na slobodnim, neposrednim i demokratskim izborima u mirnoj, svečanoj atmosferi i bošnjačkoj nacionalnoj harmoniji. Treće, što su Bošnjaci dobili još jedan legalan i legitiman organ za rješavanje svojih pitanja, problema i interesa u Republici Srbiji, a država Srbija je dobila moćan mehanizam za rješavanje bošnjačkog i drugih manjinskih pitanja na svom evropskom putu.

Već osam godina traje politička borba između vas i muftije Muamera Zukorlića. Stekao se utisak da ste u vrijeme predizborne kampanje približili stavove. Da li to znači da je Zukorlić zaboravio vašu izjavu da „Mešihat više ne postoji”, a da ste vi zaboravili da vas je on nazivao vazalom beogradskog režima?

Formirano je jedinstveno Bošnjačko nacionalno vijeće, koje pripada svim Bošnjacima, bez obzira na građanski i socijalni status, partijsko ili drugo ubeđenje. BNV je mjesto gdje će se na legalan i institucionalan način rješavati sva pitanja od značaja za Bošnjake. Prošla su vremena kada su se političari bavili vjerom, a vjerski poglavari politikom.

Kod vas u BNV dolazili su, proteklih osam godina, čelnici „druge” Islamske zajednice reis-ul-ulema Adem Zilkić i muftija Muhamed Jusufspahić, ali ne i čelnici Zukorlićeve IZ. Sada Fehratović, blizak Zukorliću, kao uslov za zajednički rad u BNV-u, traži da se odreknete reisa Zilkića. Da li je to nerealno očekivanje?

Te stvari treba zaboraviti kao ružan san. Jedinstven BNV je krovna bošnjačka institucija, legalna i legitimna da rješava sva pitanja od značaja za bošnjački narod. Zato će sve dosadašnje polemike, podjele, sukobi i rasprave biti povučeni iz javnog života, posebno iz medija. Rješavaće se u BNV-u.

Kao principe da kandidati budu na vašoj listi proklamovali ste poštovanje rezultata referenduma Bošnjaka o autonomiji Sandžaka 1991. godine i pravo na samoopredjeljenje. Jesu li to sada smjernice za rad BNV-a sa vama na čelu?

To su samo neki od devet principa i kriterijuma za bošnjačko jedinstvo. Svih devet stavova, to jest činjenica, bez izuzetka su od jednake važnosti za Bošnjake u Srbiji.

Lista „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju” traži da se na sudu utvrdi da li je bilo krađe na izborima u Tutinu. Ako se ustanovi da jeste, hoće li to da utiče na jedinstvo u BNV-u?

Lista „Za bošnjačko jedinstvo” je oštećena za nekoliko hiljada glasova u Novom Pazaru, kao i Prijepolju. Međutim, nemamo namjeru da istražujemo ko je to učinio i s kojim ciljem. Podsjetiću vas da je izbore za BNV sprovodila Republička izborna komisija, a svoje posmatrače imali su OEBS, Cesid, ambasade stranih zemalja u Beogradu, nevladine organizacije i drugi. Ocjena je da je ovo vijeće izabrano na slobodnim, neposrednim i demokratskim izborima.

Vaša stranka je u Sjenici raskinula koaliciju sa Ljajićevim SDP-om i formirala novu skupštinsku većinu. Vi ste najavili da ćete lično rukovoditi sličnim promjenama u Novom Pazaru i Prijepolju? Kako ćete to izvesti i da li da očekujemo promjene?

Sjenica je primjer i rezultat ideje bošnjačkog jedinstva, gdje su odbornici sa drugih lista prišli vladajućoj većini, koju predvodi SDA Sandžaka, i podržali tu ideju.

Bošnjaci u Srbiji su 20. novembar obilježili kao svoj nacionalni praznik, Dan Sandžaka, u znak sjećanja na formiranje ZAVNOS-a u Pljevljima 1943. godine. U kakvoj atmosferi i sa kakvim nadama ?

Ovaj praznik, kao što vidite, protiče u atmosferi bošnjačkog jedinstva. Postizanjem jedinstva, postići ćemo mnogo više i zajedničkim snagama raditi na uspostavljanju vladavine prava, pravne države, konkurentne privrede i ekonomske sigurnosti u Sandžaku.

ZAVNOS i Rifat Burdžović Tršo, kao dio partizanske istorije, i Aćif Hadžiahmetović nisu iz iste priče. Svojevremeno je tabla Aćif-efendiji, čijem otkrivanju ste prisustvovali, naljutila mnoge u Beogradu. Od vas je traženo da je uklonite. Šta je sa tim zahtjevom?

Niste u pravu. Činjenice govore da su obje ove bošnjačke istaknute istorijske ličnosti imale mnogo zajedničkog i da su pogubljeni od istih neprijatelja. Uglavnom, kao rezultat tih zločina nakon završetka Drugog svjetskog rata Bošnjaci-Muslimani su jedini narod koji je ostao bez nacionalne države i nacionalnog statusa u tadašnjoj FNRJ, a Sandžak je jedina federalna jedinica koja je na kraju rata ugašena.

S obzirom na to da zagovarate bošnjačko jedinstvo, gdje je tu Sandžačka demokratska partija, u kojoj su takođe Bošnjaci. Da li Rasim Ljajić i dalje ostaje vaš ključni politički protivnik?

Bošnjačko jedinstvo je nacionalno pitanje, a ne pitanje politike. Nama je najvažnije da ideja jedinstva okupi sve Bošnjake i vrati ih srednjem putu i izvornim principima. Očekujem da država skupi snage i prihvati izbornu volju Bošnjaka kao realnost, a da prekine s praksom da Bošnjacima nameće političke lidere po volji vladajućeg režima. Mislim da je zaista vrijeme da se prekine sa tom praksom.

izvor: politika.rs

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog