Politika

Pehar: Čović treba da ostane sa Dodikom

Doktor političkih nauka Dražen Pehar smatra da Amerikanci žele da pridruže BiH NATO-u i upozorava lidera HDZ-a Dragana Čovića da će, ako prihvati Izetbegovićeve zahtjeve, ostati bez važnog saveznika - predsjednika Srpske Milorada Dodika.

Amerikanci žele da nas prisilno pridruže NATO-u kako bi pokazali Rusima ko je šef u BiH, a Bakir Izetbegović je jedan od njihovih aduta - ocjenjuje Pehar za Hrvatski Medijski Servis. 

On tvrdi da se lako može prepoznati američki uticaj na Bakira Izetbegovića i ukazuje da su strani komentari o odnosima u BiH u zadnje vrijeme puni pominjanja "ruskog miješanja". 

"Prisjetimo se kakvom je brzinom Američka ambasada pozdravila programska načela što su ih zajednički potpisali Mladen Ivanić, Željko Komšić i Bakir Izetbegović", navodi Pehar. 

Za odluku o pridruživanju NATO-u sasvim je dovoljna centralna vlast, upozorava Pehar i podsjeća da su entitetska ministarstva obrane odavno ukinuta. 

Drugi mogući cilj SAD jeste namjera da se prestignu Rusi u geopolitički izuzetno osjetljivoj regiji, odnosno da se pokaže snažno i odlučno "ko je šef u BiH". 

Kao treći mogići cilj američke politike Pehar navodi - povećavanje unutrašnje konfliktnosti u BiH. 

On smatra da HDZ BiH i predsjednik te stranke Dragan Čović imaju pred sobom veliki test - agresivni nastup Bakira Izetbegovića prema problemu formiranja vlasti na centralnom nivou po principu "uzmi ili ostavi". 

"Lider HDZ-a Dragan Čović je u izrazito neugodnoj poziciji. Pritisak se polako i neformalno već vrši preko Hrvatske - prisjetimo se izjave potpredsjednika SAD DŽoa Bajdena da Hrvatska može biti regionalno energetski centar. 

Međutim, Dodik i Čović politički su na vrlo sličnim pozicijama koje znače – stop centralizaciji BiH i poštivanje sva tri konstitutivna naroda kako je to izvorno zamišljeno u Dejtonu", navodi Pehar. 

Prema njegovim riječima, popusti li Čović u odnosu na Amerikance i Izetbegovića ovaj put, vjerovatno će izgubiti važnog političkog saveznika u BiH. 

"Hrvati u BiH moraju znati da je jedina zemlja koja je nedvosmisleno osudila `plaformašku vladu` formiranu ukazom visokog predstvanika Valentina Incka u martu 2011. bila Ruska Federacija" - ističe Pehar. 

On ukazuje na činjenicu da Ruska Federacija snažno podržava ne-centralistički i pluralistički pristup BiH. 

"U tome smislu, biće vrlo zanimljivo vidjeti kako će Čović reagovati na problem koji su nametnuli Izetbegović, Ivanić i Komšić, kao marionete američke politike u BiH“ – zaključuje Dražen Pehar. 

Pehar je doktorirao političke nauke u Londonu i nekada je radio u Ministarstvu odbrane Hrvatske. 

Obavljao je i dužnost šefa Kabineta predsjednika Federacije BiH, a radio je i kao politički asistent u Ambasadi SAD u Sarajevu i kao analitičar za medije u OHR-u. 

izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog