Vijesti

Za dvije godine smijenjeno oko 20 direktora osnovnih i srednjih škola

Čak 20 direktora osnovnih i srednjih škola smijenjeno je u protekle dvije godine zbog zloupotrebe položaja, i to najčešće zbog prijema nastavnika u radni odnos bez raspisivanja javnog konkursa, saznaju „Novosti“.

Utvrđeno je da su ovi direktori prekoračili svoja ovlašćenja, ili nauštrb drugih različito bodovali određene kandidate, ne rijetko svoje rođake ili prijatelje. Takođe, jedan broj direktora je nastavnike samoinicijativno „prevodio“ iz statusa zaposlenih na određeno, u zaposlene na neodređeno vrijeme, što je takođe protivzakonito, jer i u ovom slučaju mora da se raspiše javni konkurs.

Jedan od smjenjenih je i Milorad Bajić, dosadašnji direktor osnovne škole u Ribniku, koji se brani da je smjena došla po „direktivi“.

- Inicijativu za moju smjenu su pokrenuli Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Sindikat obrazovanja, nauke i kulture RS i Republička prosvjetna inspekcija i to po nalogu jedne grupice radnika koja je trebalo da bude proglašena kao tehnološki višak - kaže Bajić.

On tvrdi da, u njegovom slučaju, niko iz tri pomenute institucije nije došao u školu da utvrdi činjenično stanje, nego je sve urađeno po prijavi radnika.

Republička prosvjetna inspekcija pronašla je da se najčešće nepravilnosti, u školama u kojima je izvršena inspekcijska kontrola, odnose upravo na prijem nastavnika bez raspisivanja javnog konkursa, angažovanje neverifikovanih nastavnika i tehnološki višak, potvrđeno je „Novostima“ u ovoj instituciji.

- U svim slučajevima gdje su inspektori konstatovali nepravilnost, rješenjem su nalagali da se ona otkloni, a zbog počinjenih prekršaja izricali su i novčane kazne. Od 728 kontrola, koliko je u ovoj godini izvršeno u osnovnim i srednjim školama, u 171 su utvrđene nepravilnosti, te su inspektori školama izrekli 165 upravnih mjera i izdali 12 prekršajnih naloga, u vrijednosti od 19.000 KM - rekla je „Novostima“ portparol Inspektorata RS Dušanka Makivić.

Iz ove institucije navode da je Republička prosvjetna inspekcija u ovoj godini u svim oblastima nadzora izvršila više od 1.100 kontrola.

- Pored redovnih kontrola koje se rade u skladu sa godišnjim planom kontrola, inspektori su na osnovu predstavki i inicijativa građana vršili i vanredne kontrole. U oblastima osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja izvršeno je 728 kontrola, od čega je na osnovu predstavki građana i drugih fizičkih i pravnih lica, izvršeno 486 vanrednih kontrola. Nakon izvršenih vanrednih inspekcijskih kontrola konstatovano je da su primjedbe podnosilaca inicijativa bile opravdane u oko 30 odsto slučajeva, dok u 70 odsto slučajeva nije bilo nepravilnosti - naveli su iz Inspektorata RS.

Brojne nepravilnosti u radu direktora škola Republičkom pedagoškom zavodu prijavljuju i roditelji, učenici, nastavnici, ali ih iz te institucije upućuju na Republičku prosvjetnu inspekciju.

- Koliko sam informisan riječ je o kršenju zakonskih i podzakonskih akata od strane pojedinih direktora, a za taj dio je zadužena inspekcija - kaže za „Novosti“ direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović.

izvor: novosti.rs

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog