Vijesti

Uputstvo: Kako SMS porukom provjeriti trenutni status dokumenta

Na internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova RS navedeno je kako građani putem SMS poruke mogu provjeriti kakav je trenutni status dokumenta koji su podnijeli za obnovu, produženje i slično.

Ono što je preduslov za korištenje SMS usluge MUP-a RS jeste da osoba treba da lično prijavi svoj broj telefona kod organizacione jedinice MUP-a RS nadležne za izdavanje dokumenata u mjestu u kojem građanin ima prijavljeno prebivalište/boravište. 

Prijava broja telefona  može se izvršiti prilikom:

- podnošenja zahtjeva za izdavanje dokumenta (lična karta, vozačka dozvola, putna isprava),
- registracije vozila, ili
- naknadno.
 
Cijena SMS usluge je 0,10 KM po poruci koju građanin pošalje.
Uslugu SMS servisa mogu da koriste svi građani Republike Srpske bez obzira da li su pretplatnici mobilne telefonije kod Mtel-a, Eronet-a ili BH Telekoma.
 
 
Uputstvo:

Trenutni status dokumenta/zahtjeva za izdavanje novog dokumenta građanin može provjeriti slanjem SMS poruke odgovarajućeg sadržaja na jedinstveni broj telefona 091 110 122 i to za:

 a.  Ličnu kartu - slanjem tekstualne poruke: “lk”


 b.  Vozačku dozvolu - slanjem tekstualne poruke: “vd” 

c.  Putnu ispravu - slanjem tekstualne poruke: “pi” ili “pi [broj_zahtjeva]” ako se vrši provjera za maloljetno lice (npr. “pi p-1212-00”) 
  

Prilikom slanja poruke, tekst poruke nema ograničenje u korištenju malih i velikih slova. Važno je da se tekst poruke napiše u napred opisanom formatu.
 
izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog