Vijesti

TI BiH zahtijeva od MUP-a RS nalaze vještačenja snimka o kupovini poslanika

Transparency International BiH zatražio je od MUP-a RS nalaze vještačenja na osnovu kojih je utvrđeno da je snimak premijera RS Željke Cvijanović, na kojem se govori o kupovini poslanika, montiran.

Transparency International Bosne i Hercegovine uputio je zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske da dostavi nalaze vještačenja i informaciju o tome ko je radio vještačenje na osnovu kojeg je utvrđeno da je snimak koji je procurio u javnost, na kojem premijer RS Željka Cvijanović navodno govori o kupovini poslanika u Narodnoj skupštini RS, montiran, rečeno je u saopštenju ove organizacije. 

"Javnost ima pravo kompletnog uvida u nalaze vještačenja, kao i radnji koje su preduzete da bi se utvrdilo da li je snimak vjerodostojan, imajući u vidu da se na konstitutivnoj sjednici NSRS pokazalo da su upravo dva poslanika promijenila političke opcije, kako je bilo i najavljeno na samom snimku", rečeno je u saopštenju. 

Iz TI BiH dodaju da je zbog toga bačena sumnja i na vjerodostojnost nalaza MUP-a RS, zbog čega je neophodno učiniti dostupnim sve informacije u vezi sa ovim slučajem.

"MUP RS ima odgovornost prema građanima RS da dostavi informacije i nalaze vještačenja i zbog ozbiljnosti navoda iznesenih na samom snimku, jer ukazuju na moguću korupcuju na najvišem nivou vlasti i mogu imati nesagledive posljedice, obesmišljavajući cijeli koncept demokratije".

TI BiH dalje navodi da se nada da će MUP RS postupiti po Zakonu o slobodi pristupa informacijama i otkloniti sumnje u način utvrđivanja vjerodostojnosti snimka, te spriječiti potpuno urušavanje povjerenja u institucije i nosioce vlasti u RS.

autor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog