Kultura

"Mrešćenje šarana" NPRS večeras gostuje u Beogradu

Predstava "Mrešćenje šarana", po tekstu Aleksandra Popovića u režiji Egona Savina u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke gostovaće večeras u Beogradskom dramskom pozorištu, na velikoj sceni "Rade Marković".

Ova predstava otvorila je sredinom oktobra 85. sezonu NP Republike Srpske. U komediji sa elementima farse igraju Željko Stjepanović, Anja Stanić, Boris Šavija, Aleksandar Stojković, Zlatan Vidović, Nikolina Јelisavac, Branko Јanković i Sandra Ljubojević. 

Reditelj potpisuje i scenografiju, a kostim je osmislila Јelena Stokuća.

Prema riječima Savina, dramski opus Popovića za njega ima isti značaj kao i djela Šekspira ili Molijera i veoma je loše što taj autor više "nije u modi". 

"Kako nam se dogodilo da izgubimo trag najplodnijem srpskom piscu za pozorište?", zapitao je on u najavi predstave, ocjenjujući da su "neigranje i nagli zaborav ovog velikana posledica vulgarnih dnevnopolitičkih razloga, repertoarskog javašluka i palanačkih kompleksa naših novih pozorišnih rukovodilaca".

"Uvjeren sam da će nas budući istoričari pozorišta optužiti da smo ostavili da čame na policama Acinog literarnog špajza čudesne pozorišne đakonije nebrojenih boja, ukusa i mirisa. Popovićevo djelo je najbolja teatarska turšija koju možete naći kod nas. Tu je i čeka - neotvorena, a uredno složena, neprocjenjiva pozorišna zaostavština", zapisao je Savin.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog