Tehnologija

Nijemci napravili mašinu koja od vode pravi benzin (VIDEO)

Njemačka kompanija je saopštila da je razvila mašinu koja samo uz pomoć vode i ugljen dioksida proizvodi goriva na bazi nafte.

Proces podrazumijeva konverziju gasova dobijenih iz vode u tečna ugljovodonična goriva.

"Ja bih ovo nazvao pravim čudom jer u potpunosti mijenja način na koji proizvodimo gorivo za automobile, avione, ali i za hemijsku industriju", rekao je Nils Aldag, šef i suosnivač "Sunfire GmbH" firme iz Drezdena", prenosi Blic.

Instalacija koja radi na električnu energiju koristi "Fischer-Tropsch Synthesis" proces koji su prvi razvili njemački hemičari Franc Fišer i Hans Tropš još 1925.

Fišer - Tropš(F-T) reakcija pretvara bezbojni, bezmirisni i negorljivi gas ugljen dioksida (CO2) dobijen iz vode i vodonični gas dobijen iz vodene pare putem elektrolize u tečna goriva poput dizela, kerozina i ostalih hemijskih proizvoda.

Proces se vrši u nizu reaktora pri temperaturama između 150 i 300 stepeni Celzijusa.

Naravno, "F-T" tehnologija će uvjek biti skuplja od dobijanja goriva iz ulja i uglja, upozorio je Aldag.

"Važno je da se pri ovom procesu proizvodnja goriva dešava upravo tu gdje se nalazite pa nema potreba za velikim troškovima transporta i skupe infrastrukture. Proizvodite gorivo tu gdje se i upotrebljeva", naglasio je Nils Aldag.

Firma "Sunfire" vjeruje da će se vremenom tehnologija poboljšati i nakon što dobiju neophodne dozvole, oni će moći već 2016. da ponude komercijalnu eksploataciju.

Izvor: Nezavisne
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog