Tehnologija

Tužba koja bi mogla da košta Apple milijardu dolara

Apple je optužen za "brisanje" pjesama konkurentskih servisa sa nekih iPod uređaja tokom poslednje decenije. Korisnici iPoda koji su muziku preuzimali i sa drugih servisa dobili su poruku kojom su obavješteni da vrate uređaje na fabrička podešavanja, kada su pokušali da ih usklade sa iTunesom, piše B92.

Apple kaže da je takav potez bio sasvim legitiman, ali će to morati da dokaže i pred sudom.

Istraga bi trebalo da utvrdi da li je Apple pokušao da izoluje svoje tržište na iTunesu u periodu između 2007. i 2009.

Direktor bezbjednosti kompanije Avgustin Faruđa kaže da je pokušaj da se iPod zaštiti od muzike koja ne potiče sa Appleovog servisa učinjen kako bi se korisnici zaštitili od hakera i virusa.

On je dodao da je "error" poruka koja se kod korisnika pojavila kada su pokušali da sinhronizuju sadržaj iPoda sa iTunesom bila "na mjestu", jer firma nije željela da "zbuni korisnike" prevelikom količinom informacija.

Ranije su sudu predstavljeni sadržaji mejla koje je tadašnji izvršni direktor Applea Stiv Džobs poslao 2005. nakon što je saznao da konkurentska firma planira da predstavi program koji bi korisnicima omogućio da kupuju pjesme na drugim servisima, a onda ih preslušavaju na iPodu.

"To ćemo morati da promijenimo", stoji u pomenutom mejlu.

Advokati smatraju da je postojala interna kampanja da se na Apple iPod uređajima ne pojavljuje muzika sa konkurentskih servisa.

Ažuriranjem iTunesa i iPod softvera da blokira muziku sa konkurentskih onlajn servisa, Apple je stvorio zatvoren sistem koji izoluje rivale na tržištu, rečeno je na suđenju.

Uskoro će biti saslušan i ekonomista sa Stenforda koji tvrdi da je Apple vještački podigao cijenu iPoda za gotovo 350 miliona dolara.

Biće prikazano i video-svjedočenje Stiva Džobsa snimljeno šest mjeseci prije njegove smrti.

Apple su tužili pojedinci i kompanije, a suđenje se održava u okružnom sudu u Kaliforniji.

Izvor: Nezavisne

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog