Tehnologija

Srbi prvi u regionu po korišćenju društvenih mreža

Sa 52 odsto populacije koja koristi „Fejsbuk”, „Tviter” i druge mreže, Srbija je na sedmom mjestu u Evropi

Svaki drugi stanovnik Srbije ima otvoren profil na društvenim mrežama, što je više od evropskog prosjeka koji iznosi 40 odsto. Naša zemlja je sa 52 odsto populacije koja koristi društvene mreže na sedmom mjestu u Evropi, a na prvom u regionu, budući da su ispred nje Island, Norveška, Malta, Danska, Švedska i Velika Britanija.

Stručnjak za marketing Petar D. Đorđević, autor novog istraživanja o korišćenju društvenih mreža, do ovih zaključaka došao je upoređujući podatke sa najzastupljenijih svjetskih sajtova za analizu ovih mreža. Jedno od objašnjenja ovog trenda koje on daje jeste da se druželjubivost kao odlika našeg mentaliteta prenijela i na društvene mreže.

Kada je o srpskim korisnicima društvenih mreža riječ, muškarci su u većini sa 54 odsto u odnosu na žene koje čine 46 odsto, što se uklapa u svjetski prosjek. Na „Fejsbuku” su najviše zastupljeni mladi uzrasta od 18 do 24 godine (31 odsto), nešto manje je onih od 25 do 34 godine (28 odsto), a što je starija kategorija korisnika, to je njihov broj sve manji, pa je najmanje zastupljena grupacija starijih od 65 godina kojih je tek 1,5 odsto.

Novak Đoković je i na „Fejsbuku” (prema broju obožavalaca iz Srbije) i na „Tviteru” (prema broju pratilaca registrovanih u Srbiji) najpopularnija ličnost, to jest brend.

Prema podacima sajtova za analizu, korisnici se na društvenim mrežama najviše interesuju za hranu i piće, zatim za modu, operatere mobilne telefonije i za elektronsku trgovinu.

Izvor: Politika
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog