Republika Srpska

Injac: Slijedi procjena potraživanja Bobar banke

BANJALUKA - Interventni tim Agencije za bankarstvo Republike Srpske izvršio je detaljan popis u Bobar banci Bijeljina, slijedi procjena potraživanja i imovine banke, a o svim nepravilnostima biće obaviještene nadležne institucije, uključujući i tužilaštvo, izjavila je direktor Agencije Slavica Injac.

Ona je istakla da je Agencija ispoštovala sve procedure i zakone u procesu kontrole Bobar banke Bijeljina. 

Injac je za "Glas Srpske" rekla da je prema zakonu uspostavljeno osiguranje depozita do 50.000 KM, što se može isplatiti tek kada se utvrdi da se banka ne može spasiti, oduzme dozvola za rad i otvori proces likvidacije, što će se u slučaju Bobar banke znati za manje od 60 dana od uvođenja privremene uprave. 

Ona je pojasnila da je privremena uprava u Bobar Banci uvedena jer ta banka nije uspjela da izvrši dokapitalizaciju po nalogu Agencije za bankarstvo, te upozorila dužnike banke da hitno izmire dospjele obaveze jer će u suprotnom Agencija za nekoliko dana blokirati njihove račune u svim bankama u BiH. 

Prema njenim riječima, bankarski sistem Srpske je stabilan i likvidan, a dešavanja u Bobar banci ne mogu destabilizovati taj sistem, jer aktiva te banke čini samo četiri odsto ukupne aktive banaka u Srpskoj. 

Ona je napomenula da Agencija ima dosta mehanizama za kontrolu banaka, a da se radi i na novom zakonu o bankama Republike Srpske sa većim ovlaštenjima za regulatora. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog