Zdravlje

Evo šta mu se dogodilo jer je sušio veš u kući

Kreg Mater (43) iz Boltona tvrdi da je zahvaljujući sušenju odjeće u kući zaradio plućnu infekciju. Pretrpio je, tvrdi, ozbiljne plućne probleme, zbog gljivica koje su nastala sušenjem odjeće na radijatoru u sobi.

- Počeo sam da se oporavljam tek kada mi je dijagnostifikovana hronična plućna aspergiloza i propisani posebni lijekovi za borbu protiv gljivične infekcije - ispričao je otac troje djece, piše Parentdish.co.uk 

Ljekar mu je rekao da bi njegovi problemi mogli postati još gori zbog čega posljednjih 12 mjeseci odjeću ne suši u kući. Primjetio je veliki napredak u zdravlju.

Njegovo iskustvo jedno je od mnogih koje ističu doktori, koji upozoravaju da sušenje u zatvorenom prostoru može da predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje. Naime, odjeća postavljena na sušilice za odjeću ili radijatore može povisiti visinu vlage u kući i do 30 odsto i stvoriti idealne uslove za razvoj gljivica.

- Jedna tura opranog veša sadrži gotovo dvije litre vode koja je puštena u sobu. Većina nas imuna je na gljivice koje rastu u tim vlažnim uslovima ili ima organizam koji može da se boriti sa zarazom. Ipak, kod oboljelih od astme mogu se pojaviti problemi s kašljem i otežanim disanjem, a kod ljudi kojima je oslabljen imunološki sistem, poput oboljelih od raka koji se liječe hemoterap ijomgljivice mogu prouzrokovati plućnu aspergilozu. Riječ je o stanju koje može biti neizlječivo, a ponekad dolazi do fatalnog oštećenja pluća - objasnio je profesor Dejvid Dening koji savjetuje da se rublje suši napolju, u sušilici ili u zatvorenem prostoru s dobrom ventilacijom, što dalje od spavaće sobe i dnevnog boravka.

izvor: Novosti

 
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog