Republika Srpska

Privreda Srpske u groznici

Rafinerija nafte u Brodu u prvih devet mjeseci ove godine poslovala je sa gubitkom većim od 27,5 miliona maraka.

Finansijski izvještaj ovog preduzeća, objavljen na banjalučkoj berzi, pokazuje da je time ukupni nepokriveni gubitak Rafinerije porastao na 529.133.781 KM, a njene obaveze na 724.177.942 KM.

Ako tome dodamo da je kompanija "Birač" iz Zvornika u stečaju, da su u prvih devet mjeseci Rudnik i Termoelektrana Ugljevik poslovali sa gubitkom od 32,8 miliona KM, Rudnik i Termoelektrana Gacko sa gubitkom od 18,9 miliona KM, "Hidroelektrane na Drini" Višegrad sa gubitkom od 1,7 miliona KM, dovoljno je jasna slika u kakvom položaju se nalazi privreda Republike Srpske, ističu ekonomski stručnjaci.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci dr Goran Radivojac za "Novosti" kaže da je privreda Srpske "bolesnik, koji već jako dugo pati i ima simptome bolesti, ali da na to niko ne reaguje."

Privreda Srpske nije u gubitku samo prvih devet mjeseci ove godine. To traje decenijama. Tek sad vidimo efekte loših poteza iz prošlosti, što je dovelo do toga da je krvna slika privrede u ovom momentu jako loša, kaže Radivojac.

On ističe da privreda Srpske još daje znake života, ali da će ubrzo, ukoliko se ovako nastavi, naći u bezizlaznoj situaciji. Za trenutno stanje privrede najviše krivi resorno ministarstvo. Ekonomista Zoran Pavlović  kaže da je naša privreda konstantno zapostavljena, jer su ljudi koji njom upravljaju "politički podobni", ali očito "poslovno nesposobni".

Još gora je situacija, nastavlja Pavlović, kada su u pitanju investicije iz inostranstva, kao što je slučaj sa ruskim investicijama u Rafineriji nafte Brod, ili litvanskim u zvorničkom "Biraču".

Naša vlast ništa ne čini da prekontroliše navode da se vrši transfer dobiti iz jednog u drugo povezano preduzeće vlasnika i tako izvlači iz Srpske, a državi ostavljaju gubitaši. Kao da se uopšte ne interesuju za način poslovanja ovih firmi? Tek kad se nešto desi, onda reagujemo.

A iz ovih firmi bi trebalo da se ubire značajan porez i doprinosi za budžet, kaže Pavlović i pita se je li razlog što su u Vladi neinformisani, nemaju znanja o tim procesima, ili nema interesa da se ubire prihod značajan za budžet.

Pavlović se pita i kako je moguće da neko ostane direktor u preduzeću koje napravi ovakve gubitke, ističući da toga nije bilo ni uTitovo vrijeme, a kamoli da može biti sad u savremenoj ekonomiji.

AUTOMOBILI

Još jedan primjer bahatosti zvaničnika u vlasti jeste kupovina skupocijenih automobila u sred ekonomske krize. Pa kao da smo u Kuvajtu, a ne u jednoj jadnoj i maloj BiH, ističe Pavlović

To je slika i prilika situacije u kojoj se nalazimo. Na mjesta direktora, menadžmenta, zapošljavaju se partijski članovi, što je nevjerovatno i apsurdno, a uz to nemaju nikakvu odgovornost za poslovanje tih javnih preduzeća,za čije vođenje dobijaju astronomske plate, ističe Pavlović.

Zbog toga nas, tvrde ekonomisti, mogu samo očekivati dalja zaduženja, rast javne potrošnje i zapošljavanje u javnom sektoru, dok se u strukturi budžeta 60 odsto izdvaja za plate budžetskih korisnika.

Izvor: Novosti
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog