Zanimljivosti

Kupio Nobelovu medalju da bi je vratio vlasniku!

Ruski biznismen Ališer Usmanov kupio je za 4,8 miliona dolara Nobelovu medalju Džejmsa Votsona, potresen činjenicom da je naučnik bio prinuđen da je proda. Učinio je to da bi je vratio vlasniku.

Malala Jusafzai i Kailaš Satjarti danas će u Oslu primiti Nobelovu nagradu za mir. Popodne će u Stokholmu biti uručene Nobelove nagrade za književnost, ekonomiju, hemiju, fiziku i medicinu.

Prije aukcije, Votson je tvrdio da prodajom medalje prikuplja sredstva za laboratoriju "Cold Spring Harbor" na Long Ajlendu, sa koje je udaljen, tačnije, gdje mu je ukinut status savjetnika nakon što je u oktobru 2007. godine dao rasističku izjavu da crni ljudi ne mogu biti inteligentni kao bijeli.

Uslijedila su brojna otkazivanja predavanja, a naučna zajednica ga je „izopštila“.

Takođe, Votson je bio naširoko kritikovan i jedno vrijeme čak omražen zbog svojih seksističkih izjava.

U međuvremenu, jedan od najbogatijih Rusa Ališer Usmanov (čelik i telekomunikacije, suvlasnik Arsenala) otkrio je da je otkupio Nobelovu nagradu naučnika Džejmsa Votsona i da namjerava da mu je vrati, prenosi Bi-Bi-Si.

Tajkun Usmanov izjavio je da gospodin Votson zaslužuje zlatnu medalju i da ga je potreslo to što je naučnik morao da je proda.

Ališer Usmanov

Džejms Votson, Moris Vilkinson i Frensis Krik dobili su 1962. godine Nobelovu nagradu za otkriće strukture DNK.

Votsonova medalja prodata je na aukciji za 4,8 miliona dolara.

To je ujedno i prva medalja koja je stavljena na prodaju za života naučnika koji ju je osvojio.

Votson (86) kaže da je planirao da da dio prihoda od prodaje medalje u humanitarne svrhe i za dalji razvoj naučnih istraživanja.

Biznismen Usmanov objasnio je da je telefonom anonimno kupio medalju prošle nedjelje na aukciji.

„Po mom mišljenju, situacija u kojoj izvanredni naučnik mora da proda svoju medalju koja predstavlja simbol njegovog uspjeha je neprihvatljiva. Džejms Votson je jedan od najvećih biologa u istoriji čovječanstva i nagrada za otkriće strukture DNK mora pripadati njemu“, saopštio je Usmanov.

Magazin Forbs procijenio je Usmanovljevo bogatstvo na 15,8 milijardi dolara.

Izvor: RTS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog