Dom i vrt

Praktični savjeti za uređenje dječije sobe

Dječija soba je za većinu roditelja teritorija na kojoj je nemoguće održati red. Ipak, dizajneri namještaja za dječije sobe imaju nekoliko prijedloga za roditelje, uz čiju primjenu soba vaših mališana može da bude daleko urednija.

Za početak, potrebno je na stvari pogledati iz jednog drugog ugla. Naime, kako soba izgleda iz ugla djeteta, kako izgleda namještaj i koliko je on funkcionalan. Ovde se prije svega misli na visinu. Ne možemo očekivati od  sedmogodišnjeg deteta da uredno odlaže stvari na policu visoku metar i po. Jednostavno, to neće ići.

Zato dizajneri predlažu da svojoj djeci obezbjedite što više polica i pregrada koji će biti nisko, kako bi u njih mogli da odlažu svoje igračke, knjige, pribor za crtanje i tako dalje. Zamislite šta i kako dijete vidi sobu iz svog ugla.

Ista preporuka važi i za garderobu. Vrata ormara moraju da se otvaraju lako, a garderoba da bude postavljena tako da se bez problema može uzeti ili vratiti. Da bi se spriječio haos u ormaru uvijek stavljajte sezonske stvari na udarno mjesto, a ono što se neće nositi u narednih nekoliko mjeseci sklonite na neke gornje pregrade.

Kakav dječiji krevet izabrati

Dječiji krevet na sprat vam može omogućiti uštedu prostora, ako imate jednu sobu za dvoje djece. Dvije stvari kod kreveta na sprat vam mogu biti korisne i za održavanje reda u sobi. Prvi je fioka ispod kreveta. Tu možete čuvati neke stvari za djecu.

Ako se fioka teže otvara, onda u nju stavite nešto što se koristi rjeđe, a što će vam uprazniti prostor na nekom drugom mjestu. Pregrada ispod kreveta koja je lagana može da bude i odlično rješenje za čuvanje igračaka.

Klasični kreveti na sprat obično imaju otvoren prostor ispod donjeg ležaja, ali i to možete iskoristiti za skladištenje nekih stvari koje se ne koriste često.

Kreveti na sprat mogu biti i sa jednim ležajem, koji je postavljen gore, a dole je radni sto. To je takođe dobar način za uštedu prostora, jer jedan kutak sobe postaje i spavaći i radni prostor. Takvi kreveti na sprat često imaju veliki broj ladica, koje mogu biti ujedno i stepenice ka ležaju. Tako su mnogi proizvođači namještaja na kreativan način obezbjedili dosta prostora.

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog