Zanimljivosti

Ovako su tri zatvorenika pobijedila ozloglašeni Alkatraz

Frenk Moris, Džon i Klarens Anglin su jedne noći 1962. godine sjeli na maleni splav koji su mjesecima krišom pravili, i otrgli se iz okova Alkatraza, najčuvenijeg zatvora na svijetu.

Teorije su različite. Od one da trojica bjegunaca nisu uspjeli da se dokopaju kopna, da je splav bio isuviše mali da izdrži njihovu težinu, do one da su došli do obale i pobjegli na neku od sunčanih plaža Južne Amerike. Jedno je sigurno: njihova tijela nikada nisu pronađena.

Trojica pljačkaša banaka, Frenk, Džon i Klarens mjesecima su kopali tunel za bijeg u trošnim zidovima svojih ćelija, koristeći oštre kašike.

Ovako je FBI projektovao izgled trojice bjegunaca nakon tri decenije od bjekstva

Lutke od sapuna, toalet papira i kose

U noći 11. juna 1962. godine, da ne bi prije vremena uzbunili čuvare, u krevetima su ostavili lutke napravljene od papira, ostataka sapuna i kose. Mnogi vjeruju da su se robijaši udavili, ali vlasti nisu pronašle tijela, zbog čega istraga još traje.

Moris bi danas imao 87 godina, dok bi braća Englin imala 83, odnosno 84 godine. Potjera bi se obustavila u slučaju njihove smrti, ili kada bi napunili 99 godina.

Morska struja u zalivu San Franciska važi za jednu od najjačih na svijetu, te se ne može sa sigurnošću tvrditi gdje su trojica pljačkaša završili.

Ipak, teoretičari zavjere čvrsto vjeruju u srećan završetak spektakularnog bjekstva, a njihovo ubjeđenje pojačava činjenica da je policija na obali pronašla dva vesla i zatvorske uniforme, što ukazuje da su se Frenk, i braća Džon i Klarens ipak dokopali kopna.

Filmsko bjekstvo i bespomoćni FBI

Događaji su opisani 1979. u filmu „Bjekstvo iz Alkatraza”, u kome je lik Frenka Morisa tumačio Klint Istvud.

I pored ovog uspješnog naslova i brojnih knjiga napisanih na istu temu, mnogo detalja je ostalo nepoznato.

Prema jednoj verziji, majka braće Englin godinama je dobijala cvijeće kojim su joj njeni sinovi stavljali do znanja da je sve u redu.

Drugi tvrde da su Klarens i Džon prisustvovali njenoj sahrani obučeni kao žene iako je na tom pogrebu 1973. godine sve vrvilo od agenata FBI.

Izvor: Blic
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog