Kultura

Magacin Kabare i sit down komičar u petak u Banjaluci

Prva asocijacija na stand up komediju je Magacin Kabare. Ekipa sa iskustvom, velikom posvećenošću nastupa i puno smijeha.

A među njima je i prvi sit down komičar, jedan čovjek koji koristi kolica. I upravo je on zvijezda bh. turneje Magacin Kabarea, u okviru koje će posjetiti i Banjaluku.

Jasmin Džemiđić je jedan od svijetlih primjera osoba sa invaliditetom, koji svojom aktivnošću, energijom i, najvažnije, duhovitošću budi pažnju publike.

O nastupu u našem gradu, ali i turneji uopšte, portal uključi.in razgovarao je sa Emirom Kapetanovićem, umjetničkim direktorom Magacin kabarea i idejnim tvorcem i režiserom Sit down komičara.

Cilj koji je Magacin Kabare postavio ispred sebe je širenje svijesti o potrebama osoba sa innvaliditetom u BiH, posebno kroz aspekt učešća i prisustva na kulturnim manifestacijama.

„Većina prostora u kojima smo nastupali ima fantastičan kulturni program, ali je to uskraćeno osobama sa invaliditetom.

Najčešće se to dešava zbog nedovoljne pažnje prema ovoj kategoriji stanovništva“, navodi Kapetanović na početku razgovora.

U svakom od gradova razvili su saradnju i sa udruženjima koja se bave pitanjima osoba sa invaliditetom, pa su pripadnici ove populacije bili i polaznici njihovih radionica o stand up komediji i publika na samom nastupu pa čak i na sceni.

„Mislimo da svako od nas u tom smislu, imao određene poteškoće ili ne, mora biti otvoreniji i hrabriji, i slijedeći jasminov primjer, aktivnije se uključiti u rješavanje problema“, kaže nam sagovornik.

Budući da je smijeh njihovo glavno oruđe za rad, a svaka dobra šala donosi izobilje smijeha, uspjeh nije izostao na dosadašnjim nastupima.

„Kroz komediju smo otvarali pitanja o kojima se nerado priča i teme o kojima nije ugodno pričati pred drugima. Jasmin je na vrlo vješt način ukazao na neke od problema sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom, a posebno nam je drago što radionice i nastup privlače veliki broj mladih ljudi“, nastavlja režiser Sit down komičara.

Do sad su gostovali u Bihaću, Mostaru, Trebinju, Livnu, Brčkom i Bijeljini, a nakon Banjaluke, odlaze u Prijedor i Sarajevo, gdje ih očekuje najveći izazov – nastup u kamernom teatru 55, na trećem spratu zgrade koja je potpuno arhitektonski nepristupačna za osobe sa invaliditetom.

„Nakon turneje, cilj nam je i pomoći institucijama u kojima smo nastupali da prilagode svoje prostore i učine ih dostupnim i za osobe sa invaliditetom“, naglašava Kapetanović.

U Banjaluci su već gostovali i nadaju se toplom prijemu publike, i podršci projektu.

„Banja Luka je jedan od većih gradova i jako je bitno da svojim primjerom pokaže i pomogne manjim sredinama u rješavanju problem pristupačnosti za osobe sa invaliditetom“, ističe sagovornik.

A svi vi koji želite uživo vidjeti nastup prvog sit down komičara u Bih, možete prisustvovati nastupu Magacin Kabarea u petak, 19.decembra u 20 časova u Domu omladine.

“Dođite i doživite 90 minuta vrhunske stand-up komedije, ali i budite važan sudionik u pružanju podrške osobama sa invaliditetom da budu jednako aktivni sudionici kreiranja i konzumiranja umjetnosti”, poručuju iz Magacin Kabarea.

izvor: Ukljuci.in

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog