Svijet

Istorijski dan za Kubu i SAD: U tajnosti dogovorile normalizaciju odnosa

Normalizaciju odnosa Amerike i Kube najavili su istovremeno američki predsjednik Barak Obama i kubanski predsjednik Raul Kastro.

 
Obama je u srijedu naložio ponovno uspostavljanje punih diplomatskih odnosa sa Kubom, a koji su prekinuti još od januara 1961. godine.
 
„Amerika će otvoriti ambasadu u Havani“, najavio je Obama, te dodao da će Ameriku osloboditi okova prošlosti i posljednjeg ostatka Hladnog rata, piše NY Times.
 
Obamino obraćanje naciji je iznenadilo čitav svijet, a vijest je došla gotovo istovremeno s izvještajima o oslobađanju američkog državljana Alana Grosa, koji je pet godina proveo u kubanskom zatočeništvu.
 
Ovakvom razvoju događaja prethodilo je 18 mjeseci tajnih pregovora kojima je domaćin uglavnom bila Kanada, a podržavao ih je i papa Franjo, koji je bio domaćin posljednjeg kruga pregovora u Vatikanu.
 
Konačni dogovor postignut je telefonskim razgovorom između Obame i predsjednika Kastra koji je trajao otprilike 45 minuta. 
 
„Kada sam preuzeo mandat u Bijeloj kući obećao sam da ću razmotriti američku politiku prema Kubi. Ovih 50 godina zamrznutih odnosa pokazale su da izolacija ne funkcioniše. Vrijeme je za novi pristup“, kazao je Obama u svom obraćanju naciji nakon razgovora sa Kastrom.
 
Dodao je da su oblast zdravlja, migracije, terorizma, šverc druge i borba protiv prirodnih katastrofa zajednički interesi ovih zemalja. 
 
„Ne očekujem da to donese preko noći promjene, tranfromaciju kubanskog društva. Ali, uvjeren sam da ćemo kroz politiku promovisanja naših vrijednosti pomoći kubanskom narodu u 21. vijeku“, rekao je američki predsjednik.
 
Barack Obama je u svom govoru takođe podsjetio da je rođen 1961. u godini kada je Fidel Castro došao na vlast.
 
Kubanski čelnik Raul Castro takođe se obratio naciji putem televizije pozdravivši normalizaciju odnosa između SAD-a i Kube.
 
U svom je govoru istakao kako među dvema zemljama ostaju duboke razlike u pitanjima ljudskih prava, spoljne politike i suvereniteta, no ipak se složio kako uprkos tome moraju naći zajednički jezik na civilizovani način.
 
autor: Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog