Nauka

Ptice mogu osjetiti ekstremne vremenske neprilike i pobjeći

Američki naučnici tvrde da podaci, koji pokazuju kako je pet zlatnokrilatih grmuša napustilo mjesto gdje su se gnijezdile na dan uoči izbijanja tornada, ukazuju da su ptice "čule kako dolazi".

Geolokatori su pokazali da su ptice, koje su tek bile okončale 5.000 km dugu selidbu, napustile planine Apalachian i odletjele 700 km prema jugu u Meksički zaljev, piše BBC. 

Sutradan, April 2014, smrtonosni tornado je pogodio centralnu Ameriku. 

Otkriće, objavljeno u „Current Biology“, sugeriše da mnoge ptice osjete i izbjegnu ekstremne događaje na ovaj način. 

Doktor Henri Strebi, sa Univeziteta u Kaliforniji, rekao je da je istraživanje u početku pokrenuo kako bi vidio da li se grmuše mogu pratiti. 

„To su vrlo male ptice, teške su oko devet grama“, rekao je on. 

golden-winged warbler

„Činjenica da su se vratile sa geolokatorima je veliki uspjeh, a onda se ovo desilo“, dodao je Strebi. 

Geolokatori su sitni uređaji koji mjere nivo svjetlosti. Na osnovu vremena i dužine dana, ovi uređaji omogućavaju naučnicima da izračunaju i prate lokaciju ptica selica. 

U ovom slučaju, svih pet instrumenata je pokazalo da su ptice izvele neviđenu akciju i dan, dva prije oluje napustile centralnu Ameriku.

Naučnici kažu da ptice vjerovatno čuju zvuk koji tornado proizvodi, a koji ljudi ne mogu čuti, te da je vrlo moguće da i druge životinje reaguju na isti način kada su u pitanju ekstremne vremenske neprilike, piše BBC. 

autor: Frontal  

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog