Svijet

Obama: Kastro je duplo više pričao

Američki predsjednik Barak Obama otkrio je detalje razgovora sa kubanskim liderom Raulom Kastrom, koji je rezultirao normalizacijom odnosa dvije zemlje.

To je bio prvi telefonski razgovor lidera SAD i Kube poslije više od pola vijeka, a Obama je rekao da ga je on započeo monologom koji je trajao 15 minuta, poslije čega se izvinio što je tako dugo pričao.

-  Kastro je rekao: 'Ne brinite zbog toga, gospodine predsjedniče. Јoš uvijek ste mladi i još imate šansu da oborite Fidelov rekord. Јednom prilikom je on pričao sedam sati bez pauze", prenio je Obama novinarima dio razgovora sa kubanskim liderom.

Obama je kazao da je potom Raul Kastro "uzeo riječ" i pričao bar duplo više od njega.

- A onda sam rekao da im je to porodično, kazao je Obama.

Telefonski razgovor, koji se odigrao u utorak, trajao je oko 45 minuta. Obama je rekao da misli da će "u nekom periodu života" posjetiti Kubu, ali da sada to nema u planu.

Nakon što je Kuba u srijedu na slobodu pustila američkog humanitarnog radnika Alana Grosa, tokom razmjene zarobljenika sa Amerikom, Obama je, u obraćanju javnosti, najavio obnavljanje diplomatskih odnosa sa Kubom, kao i kraj "zastarjelog pristupa" što podrazumijeva ublažavanje ekonomskih sankcija i restrikcije putovanja.

"Izolacija nije djelovala. Vrijeme je za novi pristup", rekao je Obama najavljujući okončanje poluvijekovnog hladnoratovskog neprijateljstva.

Istovremeno, javnosti se obratio i Raul Kastro koji je pozdravio nove tendencije u odnosima sa SAD.

- Ovaj izraz predsjednika Obame zaslužuje poštovanje i priznanje svih ljudi. Želim da zahvalim Vatikanu na podršci, a posebno papi Franji za poboljšanje odnosa između Kube i SAD, izjavio je Kastro.

Obama je izjavio i da su kubanske vlasti i dalje represivne prema svojim građanima, kao i da ne očekuje promjene preko noći ili da će uskoro otići u Havanu.

izvor: Tanjug

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog