Vijesti

Manje od 3 odsto "ostalih" na popisu

Manje od tri odsto građana u Bosni i Hercegovini na popisu stanovništva obavljenom prošle godine izjasnilo se da ne pripadaju jednom od tri konstitutivna naroda, navodi se u posljednjem izvještaju Međunarodne posmatračke misije, saznaje "Dnevni avaz".

Upravljačka grupa Međunarodne monitoring misije za popis stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini (IMO), naime, izradila je 20. po redu izvještaj o popisu, u kojem je, kako se može vidjeti u dokumentu koji je "Avaz" dobio u posjed, navela taj podatak. 

On se može protumačiti na način da se manje od tri odsto stanovništva nije izjasnilo kao Bošnjak, Srbin ili Hrvat, nego je izabralo neku drugu opciju. 

Prema izgledu popisnice, popisivači su imali mogućnost da na osnovu odgovora građana popune jednu od tri kućice s izjašnjenjem Bošnjak, Srbin ili Hrvat, ili da tekstualno upišu nacionalnost. A, prema izvještaju međunarodnog posmatračkog tima, manje od tri odsto je tekstualnih odgovora. 

- Kodiranje odgovora na osjetljiva pitanja počelo je dvije sedmice prije ove misije (novembar 2014., op. a.). Manje od tri posto ispitanika tekstualno se izrazilo u ovim varijablama - navedeno je u izvještaju IMO-a, koji je sačinjen krajem novembra, a potvrđen ovog mjeseca. 

Osjetljiva pitanja, kako nam je pojašnjeno iz pouzdanih izvora u Popisnom birou BiH, jesu ona koja se tiču nacionalnosti, jezika i vjeroispovijesti. Sva ta tri pitanja imala su opciju ponuđenog odgovora u kućici i tekstualnog odgovora. 

Kodiranje koje se spominje u izvještaju jeste proces klasifikacije tekstualnih odgovora, među kojima su sve vrste izjašnjavanja drukčije od ponuđenih, primjerice, Musliman, Rom, Bosanac, Mađar... 

Konačni rezultati 

Tokom tog procesa moći će biti tačno utvrđeno i koliko je pripadnika drugih nacionalnosti u okviru ovog procenta. Prvi konačni rezultati popisa stanovništva u BiH očekuju se u aprilu ili maju naredne godine. Tako je rečeno prilikom posljednje posjete međunarodnih posmatrača. Popis stanovništva u BiH proveden je od 1. do 15. oktobra 2013. 

popis-zuti1

3.791.622 osobe popisane ukupno u BiH 

2.371.603 osobe u Federaciji BiH 

1.326.991 osoba u RS 93.028 osoba u Distriktu Brčko 

izvor: Avaz

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog