Vijesti

Sirija: ISIS-ovo gorivo jeftinije od onog iz Asadovih rafinerija

Gorivo koje dolazi iz sirijskih regija koje kontroliše teroristička organizacija ISIS je dvostruko i, čak, trostruko jeftinije od onog iz rafinerija koje kontroliše režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, što je dovelo do velike potražnje za ISIS-ovim gorivom u provincijama Hame i Idliba.

Lokalni trgovci naftom tvrde da im distributeri uredno cisternama dopremaju jeftino gorivo iz ISIS-ovih rafinerija, a oni isto prodaju lokalnom stanovništvu.

Prodavač goriva u mjestu Al-Mudajak na sjeveru Hame Mahmud Hamvi tvrdi da nema problema sa nabavkom goriva iz ISIS-ovih rafinerija u Rakahu i Deiru'z Zoru i da su putevi za transport sigurni.

„Velika je razlika u nabavnoj cijeni goriva iz ISIS-ovih i režimskih rafinerija. Nafta je dvostruko jeftinija, a benzin, čak, i tri puta", tvrdi Hamvi.

Jedan od kupaca i vozač motocikla Izu al-Juma je za AA kazao da kupuje naftu iz ISIS-ovih rafinerija jer je mnogo jeftinija, iako tvrdi da je očito da kvalitet nije na strani ISIS-a i da njihova nafta češće izaziva kvarove na vozilima.

izvor: AA

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog