Svijet

Gorbačov: Amerikance treba prijateljski zaustaviti

Nekadašnji lider SSSR-a Mihail Gorbačov smatra da su SAD postale bolesno društvo, kome treba "perestrojka", i ocjenjuje da Ameriku treba "prijateljski zaustaviti".

Gorbačov navodi da su Amerikanci svuda - "čas postavljaju protivraketnu odbranu u svim gradovima, smještaju je  duž svih granica, čas otvaraju vojne baze, a NATO se miješa u sve i nije mu dovoljan prostor koji ima".

Džon Kenedi /nekadašnji američki predsjednik/,  koji je imao iskustvo kubanske krize, rekao je: "Hajde da ne demonizujemo Ruse. Oni su isti kao mi. Žele da gaje djecu, da žive u miru, da se raduju.."

Kenedi je poručivao da je greška vjerovati da će svijet  budućnosti biti "PaksAmerikana" /PaxAmericana/.  "Ili će svijet biti za sve ili ga neće biti" - rekao je Kenedi,  a Gorbačov podržava te stavove.

Gorbačov smatra da Amerikanci sada grade "nadimperiju" i žele da upravljaju svima, a pri tome se pozivaju da svoju pobjedu u Hladnom ratu.

"Amerikanci su zalutali. Svi pokušaji da se stvori jednostrani, jednopolni svijet su glupost, bunilo" - smatra Gorbačov.

Bivši lider SSSR-a u intervjuu za "Rusiju danas" upozorava  da se opasnost krije u vojno-industrijskom kompleksu i ocjenjuje da Amerika "ne može bez razvoja tog kompleksa, bez širenja trgovine oružjem i bez povećanja troškova rata".

On smatra da Amerikanci nemaju od koga da se brane te da je to "izmišljena stvar".

"Neprijatelj im je potreban kako bi se opet vratili staroj politici pritiska i komandovanja. Nikako ne mogu bez toga. Zato Ameriku treba zaustaviti. Zaustaviti prijateljski, zaustaviti partnerski" - zaključuje Gorbačov.

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog