Njega

Kako da unaprijedite svoje samopouzdanje

Tokom cijelog svog života, a počevši od najranijeg djetinjstva, preko tinejdžerskih dana a potom i u srednjim godinama, u iskušenju smo i sve više se trudimo da vjerujemo u sebe.

Vjerovanje u sebe na najvećem je testu tokom pubertetskih i tinejdžerskih dana, kada nam i naizgled najbanalnije situacije u kojima se nađemo ili kroz koje prolazimo ostavljaju duboko urezane tragove, prije svega mislimo na emocionalne tragove koji kasnije i više nego sigurno utiču na šablone ponašanja.

Ako ste bar jednom bili u prilici i procjenjivali svoje stavove, strahove, negativne poglede na svoje korake i poduhvate, kritikovali svoje sposobnosti, onda bi naredni savjeti mogli da vam pomognu u ispravljanju mišljenja o sebi i povratku vjere.

Neko bi rekao “be wide open”

Ukoliko želite da zablistate na nekom događaju i smatrate da je to prava situacija u kojoj treba da se prikažete u najboljem svjetlu, a unaprijed osjećate strah da to nećete moći da uradite, poljuljano vam je samopouzdanje. Potrebno je da cijelu sliku sagledate na mnogo drugačiji način. Prije svega promjenite pristup stvarima i pogledima na svijet oko sebe, neki bi rekli da neki važan događaj i situacije koje smatrate bitnima za sebe gledate kroz prizmu kapi u moru, odnosno kao samo jedan od million događaja u vašem životu koji pri tome i nije najvažniji, onda ćete da shvatite da i ne morate baš uvijek biti u najbljem izdanju i prikazati se u najboljem svjetlu. Uvijek će doći neka nova prilika, a na vama je da je iskoristite na pravi način.

Okruženje vam nije prava ocjena

Samopouzdanje ćete lakše izgraditi ako ste okruženi ljudima koji misle pozitivno, dok će društvo negativaca nepovoljno uticati na izgradnju, održavanje i stabilnost kada je u pitanju vaše samopouzdanje.

Samopouzdanje je poljuljano postojanjem straha 

Nikako ne smijete da bježite od svojih strahova, jer to ne samo da neće učiniti da oni nestanu, već ćete ih zabetonirati u sebi. Ono što je kada je strah u pitanju, potrebno da uradite je da stisnite pesnicu i zube i hrabro da se suočite sa svojim najdubljim strahovima. Ma koliko to izgledalo nemoguće, ili možda i lako, strah ćete jedino uspjeti da se riješite ako se suočite sa njim, jer je ujedno to i suočavanje sa sobom i još jedan stepenik ka stabilnosti i tome da vaše samopouzdanje lakše gradite i učvršćavate.

Unesite promjene

Sigurno ste bar jednom bili u situaciji kada ste rekli kako biste najviše voljeli da iskočite iz kože, ako vam je tijesno u vlastitoj koži ako ste više nego često nezadovoljni, to znači da je krajnje vrijeme da nešto promijenite u životu. Dobro razmislite o tome šta vam smeta i šta bi vas zaista ispunilo kao osobu, pa preduzmite neke korake po pitanju rješavanja tih problema. Hrabro zakoračite prema novim izazovima. U početku ćete, na nepoznatom terenu, vjerovatno biti nesigurni, ali ćete se na kraju, shvativši da ste sebi priuštili nešto sasvim novo, zanimljivo i uzbudljivo iskustvo, biti zadovoljni i početi da vjerujete u sebe.

Jedni i jedini

Velika je greška i negativan uticaj na samopouzdanje upoređivati svoje postupke i svoju ličnost sa drugima. Upoređujte se samo i isključivo sa samim sobom, što ste mogli učiniti prije, a za šta ste sve danas sposobni. Ako neprestano budete procjenjivali svoje mane i vrline sa drugim ljudima, vrlo vjerovatno ćete se loše osjećati, jer nisu svi podjednako nadareni za iste stvari. Ne morate biti dobri u svemu. Čvrsto se uhvatite vlastitih talenata i svakodnevno ih usavršavajte. To će vam sasvim sigurno podići nivo kada je vaše samopouzdanje u pitanju.

izvor: Frontal

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog