EU integracije BiH

BiH ispunila sve uslove za "Erazmus plus" program

BiH je ispunila sve uslove da bi njeni građani mogli aplicirati za učešće u aktivnostima programa EU "Erazmus plus", izjavio je danas u Sarajevu pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Adnan Husić.

Prema njegovim riječima, od dana kada je BiH ponuđeno djelimično učešće u programu "Erazmus plus" pa do danas Ministarstvo civilnih poslova je preduzelo značajne aktivnosti na pristupanju BiH ovom programu.

"Sporazum o pristupanju BiH `Erazmus plus programu` potpisan je 19. juna, čime je ispunjen jedan od prvih uslova za učešće BiH u programu, a u vrlo kratkom roku ispunjen je i drugi uslov, odnosno uplaćena su sredstva za ulaznu kartu i time su stvoreni uslovi za podnošenje aplikacija naših građana u aktivnostima ovog programa", rekao je Husić novinarima u Sarajevu.

On je objasnio da je riječ o kompleksnom programu koji obuhvata oblast mladih, obrazovanja i sporta, te koji doprinosi mobilnosti akademske zajednice i mladih.

"Današnji info dan u Sarajevu dio je aktivnosti Ministarstva civilnih poslova", rekao je Husić, navodeći da su info dani do sada održani u Banjaluci i Brčkom, a da slijedi održavanje i u Mostaru.

Izvršni direktor PRONI centra za omladinski razvoj BiH koji je kontakt tačka za program "Erazmus plus" Katarina Vučković naglasila je da prvu priliku za apliciranje za učešće u programu mladi imaju već od 4. februara.

"Aplicirati mogu omladinske organizacije, neformalne grupe i mladi između 13 i 30 godina", precizirala je Vučkovićeva.

Program "Erazmus plus" finansira EU sredstvima u iznosu 1,4 milijarde evra u periodu od 2014. do 2020. godine.

Riječ je o najjačem programu Evropske komisije, koji obuhvata više od četiri miliona mladih ljudi iz Evrope, uključujući i BiH.

Program posredstvom međunarodnih projekata podržava omladinski rad, neformalno obrazovanje, edukaciju, obuku, međunarodnu saradnju i mobilnost mladih.

Izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog