Radnička prava i pravo na rad

SSS BiH:Podrška sindikalnoj borbi u Tuzli

SARAJEVO - Savez samostalnih sindikata BiH podržava svaki oblik sindikalne borbe i u potpunosti stavlja na raspolaganje sve svoje resurse u Tuzlanskom kantonu radnicima koji traže rješenja za svoje probleme.

"Na raspolaganju su im Kantonalni odbor Saveza samostalnih sindikata Tuzlanskog kantona, svi granski sindikati i sindikalne organizacije koji djeluju na tom području", saopšteno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH. 

Savez apeluje i traži od Skupštine Tuzlanskog kantona da što prije formira izvršnu vlast koja će imati kapacitet i koja će biti spremna da se uhvati u koštac sa trenutnom situacijom u kantonu. 

Savez samostalnih sindikata BiH ih poziva da zaborave "političke trgovine, razmirice i slično" i da u prvi plan stave brigu o tome kako da budu na raspolaganju svim građanima, a posebno radnicima u Tuzlanskom kantonu. 

Upućen je poziv i ostalim skupštinama/parlamentima na svim nivoima da što prije formiraju izvršnu vlast i počnu da se bave rješavanjem nagomilanih problema radnika na području cijele BiH. 

Savez samostalnih sindikata BiH navodi da već duže vrijeme ukazuje na problem neuvezanog radnog staža "hiljadama radnika u BiH zbog sumnjive privatizacije, na bogaćenje pojedinaca preko leđa radnika i kršenje osnovnih radničkih i ljudskih prava". 

"Te i mnoge druge stavove i zahtjeve smo u vidu dokumenata dostavili svim nivoima vlasti u Federaciji BiH /FBiH/, tražeći od njih da hitno usvoje zakone i druge akte kojima će se ovi problemi riješiti. Nažalost, nisu imali sluha, tako da je situacija u FBiH svakim danom bivala i jeste sve teža. Posebno je eskalirala u Tuzlanskom kantonu, koji je nekada bio ponos i centar industrije ne samo BiH, nego i regiona", navodi se u saopštenju. 

Kolona više od 200 radnika propalih firmi iz FBiH krenula je juče prema graničnom prelazu Oršaje s ciljem da napusti BiH zbog nebrige vlasti za njihove probleme. 

Zahtjevi radnika su isplata jednokrate novčane pomoći, povezivanje radnog staža i pokretanje proizvodnje u preduzećima. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog