Dom i vrt

Neobični burgeri

Evo nekoliko savjeta kako se prave egzotični burgeri neobičnog ukusa.

Burgeri se prave od mljevene junetine sa buta i pravi burgeri ne sadrže nijedan drugi sastojak. Ipak, najvažnije je ne miješati različite vrste mesa, a začine dodajte po volji i to će biti vaši burgeri.

Za četiri osobe potrebno je pola kilograma mljevene junetine. Egzotični burgeri se prave tako što se u mljevenu junetinu umiješa dvije veće glavice sitno sjeckanog crnog luka i drugi potrebni sastojci. Potrebno je 5-6 pilećih džigerica ili jedna manja juneća džigerica, kašika prezli, bibera po želji, pola kašičice muskatnog oraščića i kašika margarina. Kada sve izmješate, možete dodati i peršun.

Burgeri moraju da budu sočni

Postupak miješenja zavisi, postoji dva načina. Jedan je da od ukupne mase napravite četiri loptice i svaku lopticu raspljoštite do debljine od 3 cm. Burgeri su specifični po tome što su debeli i sočni, pa se nemojte pribojavati od toga da se mljeveno meso na roštilju dodatno skupi. Samo pazite da zbog debljine burgeri ne ostanu sirovi u sredini ili, naprotiv, da burgeri zagore spolja dok čekate da se sredina zgotovi.

Drugi način na koji se burgeri pripremaju za roštilj jeste da od postojeće mase napravite osam loptica i između dvije spljoštene loptice stavite sjeckani luk i spojite. Burgeri na taj način dobijaju sokove iz luka koji se unutar mesa izdinsta umjesto da bude dio mesa.

Egzotični burgeri se razliku od običnih samo po dodacima koje stavljamo u smjesu. Džigerice daju mesu posebnu aromu, koju možete voljeti ili ne, ali nije neobična ništa više od prosječne paštete ako džigerice dobro usitnite prije dinstanja na sitno sjeckanom luku i margarinu. Takva mješavina može da bude veoma ukusna i hranljiva, a takvi burgeri takođe mogu biti lijepa obmana da djeca koja ne vole da jedu džigericu unesu hranljive materije iz nje posredstvom svog omiljenog jela.

Burgeri se prave isključivo od junetine sa buta i zato je važno dodati kašiku margarina nakon što dodate bilo šta, jer začini (pogotovu oni praškasti) upijaju tečnost iz mesa, a džigerice same po sebi nisu nimalo masne. Burgeri treba da zadrže sočnost i da ostanu elastični što je više moguće.

Da bi burgeri bili kompletirani, nabavite meke zemičke za njih. One se mogu naći u mnogim velikim marketima i prepoznaćete ih lako. Burgeri ne mogu koristiti zemičke ili somune ako želite pravi ugođaj, za njih su zemičke. U zemičku poslije šnicle stavite malo senfa i kečapa po ukusu, sezonsku salatu sječenu na kolutove ili list zelene salate. Burgeri sa džigericom se odlično slažu uz list tost sira.

Egzotični burgeri su dobar izbor za dječiji obrok, ali su i zanimljiva promjena u ishrani odraslih. Ako ste poželeli da promijenite ishranu, a ne želite da se odreknete brze hrane, bolji su za vas burgeri koje sami pripremite. Na taj način možete da kontrolišete sastojke i da znate sa sigurnošću da su burgeri pripremljeni na higijenski poželjan način. Takođe, možete da obogatite ishranu svoje djece i objasnite im da hrana koju biramo da jedemo često ne zavisi od same hrane, već od načina na koji je poslužena, što burgeri potvrđuju. Prijatno!

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog