Nauka

Kada je Nova godina na drugim planetama?

Novogodišnja obećanja je teško održati, pogotovo na Zemlji gdje godina traje 365 dana.

Vanzemaljci, ako postoje, sigurno drugačije razmišljaju o novogodišnjim obećanjima zato što neke planete imaju mnogo kraću godinu, ali neke i dosta dužu. 

Zašto postoji drastična razlika u dužini godine? Velike zvijezde vrte svoje planete brže nego one manje, međutim orbitalna udaljenost je ta koja igra glavnu ulogu. 

Dužina godine diktira udaljenost zvijezde, objasnio je Dejvid Kiping iz harvardskog centra za astrofiziku, SAD. 

Mercury (Credit: NASA / Johns Hopkins University / Carnegie Institution of Washington)

U našem Sunčevom sistemu, Merkur je planeta najbliža Suncu, a godina na ovoj planeti traje samo 88 zemaljskih dana. Zahvaljujući ležernoj stopi rotacije Merkura, dan traje 176 zemaljskih dana – dvostruko duže od godinu dana. 

Na drugom kraju spektra je Neptun, najudaljenija planeta u našem Sunčevom sistemu. Neptun se nalazi oko 30 puta dalje od Sunca nego Zemlja, a godina na Neptunu traje 165 naših, zemaljskih godina.

Dakle, kada je sljedeća Nova godina na tim planetama? Drugim riječima, kada će na Neptunu biti 31. decembar?  

Na Zemlji je odluka da 1. januar bude i prvi dan godine prilično proizvoljna, taj datum zapravo nema veze sa orbitom naše zemlje. To je zato što orbite planeta nisu savršeno kružne, već su blago izdužene, što znači da postoji tačka u orbiti planete kada se ona nalazi najbliže Suncu. Ovaj trenutak bi se mogao obilježavati kao Nova godina. 

To znači da stanovništvo Neptuna, ako postoji, sljedeću Novu godinu slavi 2042. godine.  Na Merkuru je taj datum nešto bliži, odnosno 22. januar 2015. godine. Mi, Zemljani, moramo izdržati do 4. januara: datum kada oficijalno počinje nova godina.  

autor: Frontal 

 
Komentari
Twitter
Anketa

Gdje planirate doček Nove godine?

Rezultati ankete
Blog