Nauka

Kako je "Povratak u budućnost" predvidio sadašnjost

LOS ANĐELES - Krajem osamdesetih godina prošlog vijeka snimljen je drugi dio filma "Povratak u budućnost" u kojem junaci Marti Mekflaj /Majkl DŽi Foks/ i doktor Emet Braun /Kristofer Lojd/ odlaze u 2015. godinu, a mnoga "čuda" tada viđena sada su stvarnost.

Tako je leteći skejt, viđen u filmu, sada stvarnost, ali nije u široj prodaji.

Treba izdvojiti 11.500 dolara da bi se kupio ovaj leteći skejt koji nije ni blizu onog kojim Mekflaj upravlja u popularnom filmu, ali je legenda skejtborda Toni Houk imao priliku da proba prototip koji lebdi 2,5 centimetara iznad tla.

Međutim, taj skejt mora da se kreće iznad posebno dizajnirane metalne površine sa elektromagnetnim poljima.

Video-poziv sada je uveliko stvarnost. Zahvaljujući "Skajpu" i smartfonima, video-pozivi su dio sadašnjice mada ih nema u "zemaljskim" telekomunikacionim mrežama kao u filmu.

Međutim, tu su "Gugl" naočare, koje su najsličnije onima iz "Povratka u budućnost" koje lik Marti Mekflaj koristi kao telefon.

Biometrijsku tehnologiju ili identifikaciju rožnjače, sličnu onoj u filmu, takođe, danas koristimo.

Ovu tehnologiju usvojilo je više državnih agencija za utvrđivanje i provjeru identiteta. Koristi se na aerodromima, a kompanija "Epl" trenutno obavlja ispitivanja da bi otisci prstiju bili upotrijebljeni za pristup smartfonu.

"LED", "El-Ce-De" i slični veliki televizijski ekrani uveliko su prisutni u domovima, dok se upotreba bespilotnih letjelica tek razvija.

U filmu se bespilotna letjelica koristi kao izvještaj dnevnika "Ju-Es-Ej tudej" koja fotografiše i šalje fotografije prestupnika.

Nešto slično postoji u Americi, gdje organizacija "Profesionalno društvo novinara sa bespilotnim letjelicama" koristi letjelicu na daljinsko upravljanje za snimanje fotografija.

Ne postoji uređaj za hidrataciju hrane, ali će neki reći da mikrotalasne peći donekle obavljaju tu funkciju i da je dehidrirana hrana uveliko u funkciji.

Tehnologija za dehidraciju već postoji, ali ne i uređaj veličine tostera iz kojeg će izaći velika, ukusna pica kao u filmu.

Ono što nemamo, a viđeno je u filmu - jesu leteći automobili, reaktori za stvaranje energije u kućama, te kućni uređaj za instant kozmetičko uljepšavanje.

Osim uređaja viđenih u filmu, današnja moda nije ni slična prikazanoj, mada postoji nešto slično "samosušećoj jakni" Martija Mekflaja. Postoje neki materijali koji se vrlo brzo suše.

U filmu se pominje ukidanje advokata. Doktor Emet kaže Mekflaju: "Pravosudni sistem djeluje veoma vrzo, pa su advokati ukinuti".

Ipak, to je nešto od čega je današnje društvo još daleko. 

izvor Agencije

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog